„Ljubavi smo učili vatru da nam zemlja više ne gori”: Obeleženo 79 godina od prve omladinske radne akcije

Od januara do kraja marta 1945. godine, na Crnom Vrhu pored Bora, organizovana je prva omladinska radna akcija na prostoru SR Srbije. Tim povodom, venci i cveće su položeni na spomenik posvećen ovoj akciji, dok je u muzičkoj školi u Boru održana svečana akademija.

Za vreme Narodnooslobodilačke borbe, pre 79 godina, u Boru je organizovana prva omladinska radna akcija na prostoru SR Srbije, zbog čega se ona smatra ratnom.

Od januara do kraja marta 1945. godine na Crnom Vrhu, 1630 brigadira su  po teškoj zimi uspeli da obezbede 16 hiljada kubnih metara drva za potrebe bolnica i škola u Beogradu. Brigade su tada izgradile i 12 i po kilometara pruge od Crnog vrha do Bora. Devet stotina brigadira i brigadirki je nakon ove akcije dobilo i Udarničku značku.

Prvi april, Dan omladinskih radnih akcija, obeležen je polaganjem venaca na spomen obeležje na Crnom Vrhu u Boru, a ovaj dan je upriličen i svečanom akademijom u muzičkoj školi  ‚‚Miodrag Vasiljević”.

‚‚Pored postignutih rezultata u ovoj radnoj akciji, bila su stečena i nova saznanja i iskustva, sklopljena mnoga poznanstva i prijateljstva. To saznanje da se zemlji pruža pomoć u najtežim trenucima ostaće kao trajna vrednost u srcima brigadira”, tokom svečane akademije rekao je predsednik Skupštine grada Bora, Dragan Žikić i završio govor rečima uklesanim na spomenik na Crnom vrhu: ‚‚Ljubavi smo učili vatru da nam zemlja više ne gori”.

Manifestaciju su obeležili mladi

Nakon što su vence položili predstavnici Grada Bora, vojske Srbije, republičke organizacije SUBNOR-a i gradskih i opštinskih odbora ove organizacije iz Bora, Zaječara, Boljevca, Negotina, Knjaževca, Sremske Mitrovice i Vršca i Socijalističke partije Srbije, ovaj dan su obeležili mladi iz Bora i Beograda.

Foto: Mašina

Recitatori iz gimnazije ‚‚Bora Stanković” kazivali su pesme Alekse Šantića i Desanke Maksimović, a hor RocHoir iz Beograda izvodio je više pesama, među kojima i ‚‚Maljčiki”, grupe Idoli, Sabatonovu ‚‚Lady of the Dark” i ‚‚Seobe” Kerbera.

Ovom prilikom smo razgovarali sa dirigentkinjom prvog srpskog dečjeg rok hora, Jovanom Obradović. 

Ona je pohvalila organizaciju događaja i dodala da joj se posebno dopala toplina i iskrena srdačnost ljudi. ‚‚Na trenutak smo se podsetili (ili osetili) kako je to van brzog, prebrzog života u Beogradu”, rekla je Obradović.

Dirigentkinja hora je istakla da joj je sam povod bio veoma interesantan iz više razloga:

‚‚Iz ugla nekoga ko radi sa decom, najviše zbog toga što smo kroz učestvovanje u takvoj jednoj manifestaciji dobili mogućnost da članove hora bliže upoznamo sa istorijskim činjenicama koje šalju dobru i jasnu poruku bez obzira na političko ili bilo koje drugo opredeljenje – a to je da je moć zajednice zaista velika i važna”, za Mašinu je navela Obradović.

A.G.A.

Prethodni članak

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je privremeno prekinuta, podrška profesorima i dalje stiže

Euronews: Desnica će pobediti u šest od 27 zemalja EU, ali stranke centra još preovlađuju

Sledeći članak