Makron je izgubio apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini Francuske

Prošao je drugi krug parlamentarnih izbora i desilo se ono čega se Makron plašio: njegova koalicija Ensemble! gubi apsolutnu većinu u Skupštini, što će biti izvor glavobolja pri pokušajima sprovođenja planiranih nepopularnih reformi tokom drugog Makronovog predsedničkog mandata.

„Ova situacija predstavlja rizik za našu zemlju, s obzirom na rizike sa kojima se suočavamo na nacionalnom i međunarodnom nivou“, prokomentarisala je premijerka Francuske Elizabet Born nakon što je postalo jasno da apsolutne većine, kakvu je Ensemble! imao u prethodnom sazivu, više nema.

Ovo premijerkino naglašavanje rizika, evociranja situacije nestabilnosti i nepredvidivosti, isti je i u predizbornom periodu korišćeni narativ, kojim su birače hteli da ubede u to da podare apsolutnu većinu u Skupštini predsednikovoj koaliciji.

A budući da Makron socioekonomske probleme namerava rešavati dizanjem starosne granice za odlazak u penziju i smanjivanjem poreza, što ne koristi siromašnijem delu društva, te imajući u vidu njegovu reputaciju tvrdokornog neoliberala, ne iznenađuje da njegov tabor više govori o opasnostima nego o potencijalnim rešenjima.

Najizgledniji koalicioni partneri su mu desno orijentisani Republikanci (LR). Međutim, ni oni nisu signalizirali previše optimizma u tom pravcu. Komentarišući rezultate izbora, predsednik Republikanaca Kristijan Jakob rekao je da je Makrona ubola žaoka neuspeha zbog vođenja politike koja je ojačala političke ekstreme u Francuskoj.

U novom sazivu Skupštine najviše opozicionih poslanika će imati nova leva koalicija NUPES. Žan Lik Melanšon koji je na čelu koalicije je i sada u svom poznatom maniru vatrenih pobedničkih govora proglasio „apsolutni poraz Makronove partije“.

Sa 131 poslanika i poslanica u Skuštini NUPES je pokazala da mnogi birači levice zaista podržavaju koaliciju Nepokorene Francuske, Komunističke partije, Zelenih i Socijalista. Ipak, od ambicija da nametnu Melanšona za premijera i nateraju Makrona na vladu kohabitacije ostali su udaljeni za preko 150 mandata.

Melanšon je okrivio Makronovu koaliciju za pobede ekstremno desnih kandidata u pojedinim izbornim jedinicama u kojima su u drugi krug ušli kandidati levice i ekstremne desnice, a Ensemble! nije poslala jasne poruke svojim biračima.

Melanšon neće biti poslanik u Narodnoj skupštini buduće da se nije kandidovao za poslaničko mesto. U svom obraćanju je rekao da će ostati posvećen levici „do poslednjeh daha, ako vi to tako želite“.

Pored koalicije NUPES u Skupštini će biti još 22 poslanika iz drugih levo orijentisanih partija.

Svoje parlamentarno prisustvo je značajno povećao ekstremno desni Nacionalni savez pod vođstvom jedne od najpopularnijih političarki u Francuskoj, Mari Le Pen. U prethodnom sazivu Nacionalni savez je imao svega osam poslanika, a sada će 89 biti iz njihovih redova.

Četvrta snaga u novom sazivu Skupštine biće Republikanci, sa 64 poslanika i poslanica.

Najbolji rezultat je ostvarila Ensemble!, osvajajući 245 poslanička mesta, a od apsolutne većine koalicija ostaje udaljena za 44 mandata.

A.J.

Prethodni članak

Fijat u Srbiji – Mi smo ono što država subvencioniše

Svetski dan izbeglica: raseljeno preko jednog procenta svetske populacije

Sledeći članak