Manifest o dostojanstvenom radu potpisalo dvadeset organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana

Proteklog vikenda na konferenciji u Draču potpisan je Manifest o dostojanstvenom radu. Manifest je potpisalo dvadeset organizacija koje su se okupile na ovoj konferenciji i koje će će formirati regionalnu koaliciju organizacija i stručnjaka.

Potpisivanje Manifesta o dostojanstvenom radu

Ovaj manifest ocrtava ključne principe i ciljeve koje će novoformirana regionalna koalicija udruženja u sinergiji težiti da ostvari, navodi se u pisanom saopštenju.

Centar za politike emancipacije iz Beograda, Institut za socijalnu politiku Musine Kokalari iz Prištine i Centar za kritiku i društvenu emancipaciju iz Tirane zajedno su organizovali Regionalnu konferenciju o dostojanstvenom radu na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju organizacije iz Beograda.

„Sve naše zemlje se suočavaju sa istim problemima: siromaštvom, niskim platama, nekvalitetnim poslovima, nesigurnim oblicima zaposlenja i zavisnošću od stranih direktnih investicija. U svetlu ovih problema, ujedinjeni smo u našoj posvećenosti da se izborimo za dostojanstvene uslove rada za sve ljude na Zapadnom Balkanu. Čvrsto verujemo da su regionalna saradnja i solidarnost od suštinskog značaja za efikasno rešavanje ovih pitanja“, navodi se u saopštenju.

Organizatori dodaju da pozivaju vlade, sindikate i kompanije koje posluju u regionu da se pridruže u borbi za platu za život, bolju socijalnu zaštitu, održivi razvoj i generalno poboljšanje radnih prava. „Regionalna solidarnost među radnicima i radnicama, sindikatima i organizacijama civilnog društva ključna je za unapređenje dostojanstvenog rada u svim našim društvima“, navodi se u saopštenju.

„Manifest o dostojanstvenom radu“ možete pročitati na ovom linku.

Podsetimo, Deklaraciju o plati za život u Srbiji su potpisale su brojne organizacije civilnog društva i sindikati, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

I.P.

Prethodni članak

Od kada smo izbačeni na ulicu stanje pacijenata je postalo alarmantno, kažu korisnici Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti

Nova solarna elektrana u Severnoj Makedoniji snabdevaće 30.000 domaćinstava

Sledeći članak