Meštani sela Lešje i Plana traže podršku u odbrani planine Babe

Meštani i aktivisti udruženja Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje apelovali su na građane da im se pridruže u borbi protiv nelegalne eksploatacije kamena na planini Baba nakon što je juče policija izvršila pritisak da se okonča blokada puta kojim prolaze pretovareni kamioni iz kamenoloma

Odbranimo Babu, Planu i Lešje

Meštani sela Lešje i Plana i aktivisti okupljeni u udruženje Odbranimo Babu, Planu i Lešje su 11. septembra delimično blokirali lokalni put u opštini Paraćin sa namerom da spreče prevoz krečnjaka iz kamenoloma na planini Baba. Oni zahtevaju zatvaranje kamenoloma za koji tvrde da radi nelegalno i da nanosi nepovratnu štetu morfologiji planine, životnoj sredini, obližnjim naseljima i saobraćajnoj infrastrukturi.

U jučerašnjem saopštenju udruženja Odbranimo Babu, Planu i Lešje se navodi:

„Na našoj planini Babi otvoren je nelegalni kamenolom odakle se nemilosrdno ekspoatiše krečnjak za izradu autoputa. Kamenolom ovakvog gabarita uništiće svaku budućnost lokalne zajednice i životnu sredinu koja trenutno živi od poljoprivrede i turizma, ostaviće ih bez vode i zatrpati prašinom.“

Oni ukazuju na to da lokalnim putem zbog kamenoloma dnevno prođe i do 70 kamiona. Ovi kamioni su redovno pretovareni, zbog čega su meštani višekratno tražili intervenciju saobraćajne milicije. Teška vozila oštećuju puteve u koje su seljani ulagali putem samodoprinosa, njihove kuće trpe oštećenja zbog čestog miniranja, a ugrožena su i vodoizvorišta, piše RTS. Aktivisti tvrde da kamenolom funkcioniše ne samo bez dozvole, već i uprkos zabrani rada.

Na blokadu su se, kako kažu u jučerašnjem saopštenju, odlučili nakon više meseci neuspešne institucionalne, pravne i aktivističke borbe. Nakon nedelju dana kontinuirane blokade puta, aktivistima su juče izrečene prekršajne kazne, a policija je insistirala da se blokada okonča.

Meštani žive upozoravaju javnost da bi eksploatacija, koja je planirana za narednih 12 godina, sravniti čitavu planinu. Planovi za proširivanje kamenoloma ugrožavaju i obližnji manastir iz 14. veka.

Aktivisti i meštani zahtevaju prestanak rada i izmeštanje kamenoloma, rekultivaciju oštećene površine i nadoknadu štete, kažnjavanje počinilaca i saučesnika u svim nelegalnim radnjama vezanim za kamenolom ali i za pritiske na lokalne aktiviste, te poštovanje Ustava kao najvišeg pravnog dokumenta i poštovanje zakona, odbranu javnog dobra i odbranu samog života lokalnog stanovništva.

Oni su pozvali građane da se uključe u odbranu planine Babe. Ovu borbu zasad je podržalo preko 30 ekoloških udruženja i inicijativa, uključujući ORSP, Ekološki ustanak, Pravo na vodu i druge.

I.K.

Prethodni članak

Polovina građana smatra da se Beograd razvija u skladu sa interesima moćnika, pokazuje istraživanje

Baština odozdo: Nova otkrića na lokalitetu Partizanske Drežnice

Sledeći članak