„Mi ne vozimo dronove ili helikoptere“, Wolt dostavljači protestuju u Beogradu

Dostavljači koji rade u Beogradu preko Wolt platforme su danas organizovali još jedan protest na Trgu republike u Beogradu. Oni su nezadovoljni zbog sve lošijih uslova zarade koje Wolt nameće kao i zbog ugrožene bezbednosti na radu.

Protest dostavljača Wolta

Dostavljači Wolta su protestovali i pre nekoliko dana na istom mestu, na ponovljeni protest je došlo nekoliko desetina dostavljača koji su ponovo na Trgu republike pošto se kompanija i dalje ne oglašava povodom njihovih zahteva.

„Razlog inicijalnog okupljanja je da izrazimo nezadovoljstvo trenutnom situacijom u Woltu i sistemom koji je sada uspostavljen“, rekao je za Mašinu jedan od dostavljača učesnika na protestu.

Zahtevi radnica i radnika Wolta su da se vrati osnovica prema kojoj su mogli da planiraju kakva će im biti potencijalna zarada, ali i da se dostava računa u realnoj kilometraži koja je saobraćajna a ne vazdušnom linijom, „pošto mi ne vozimo dronove ili helikoptere“, kako nam je rekao jedan dostavljač.

„Zahtevamo i da se više ceni i vrednuje naš rad koji se dešava u izuzetno teškim uslovima i u saobraćaju koji je daleko od dobrog“, kaže naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman. On se osvrnuo i na način kako mediji predstavljaju rad dostavljača.

„Činjenica je da Wolt dostavljač može da zaradi i 150 do 200 hiljada dinara mesečno. Ali to može ako radi 12 do 15 sati dnevno, što je sasvim suprotno onome kako je rad za Wolt predstavljen u medijima. Tu se ne govori da dostavljač radi u različitim uslovima i na +40 i na -10, po vetru, kiši i čemu sve ne“, kaže ovaj dostavljač za Mašinu.

Pozivu na protest su se odazvali i vozači motornih vozila – automobila i motocikala i bicikala, što je jedinstvo koje je često izostajalo u ranijim pokušajima organizovanja dostavljača u Beogradu.

U razgovoru sa dostavljačima smo mogli da čujemo i da im je jedan od problema i to što Wolt odbija da sklopi ugovore sa njihovim firmama koje bi želeli da otvore kako bi bili samostalni, već ih prisiljava da se jave agencijama za lizing radnika sa kojima već imaju uspostavljenu saradnju. Sličan problem su imali i Wolt dostavljači iz Zagreba koji su nedavno organizovali više protesta i započeli proces organizovanja sindikata.

„Ako se naši predlozi ne usvoje mi ćemo se potruditi da ovi skupovi budu sve masovniji“, zaključuje jedan od dostavljača sa protesta.

M.M.

Prethodni članak

BOŠ i RERI pozivaju javnost da se uključi u raspravu o Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu

Sastanak srednjoškolaca i ministra Ružića bez epiloga

Sledeći članak