Minimalna zarada mora pratiti realne troškove života, kažu iz Fondacije Centar za demokratiju

Fondacija Centar za demokratiju (FCD) je saopštila da pruža punu podršku sindikalnim zahtevima povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu koji su započeti pre dva dana u okviru Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

rad na izradi crkvenih zvona

„Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i radnicama i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje zabrinjavajućeg siromaštva u Srbiji“, kaže se u saopštenju FCD-a.

Iz ove organizacije podsećaju da su visoka inflacija i stalni rast cena uzrok tome da veliki broj zaposlenih, a posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe. Ove se naročito vidi ukoliko se uporede aktuelna prosečna minimalna zarada od 40.020 dinara i minimalna potrošačka korpa koja je u maju 2023. godine iznosila 51.874 dinara.

FCD posebno napominje da bi minimalna zarada po svojoj prirodi trebalo da bude pre izuzetak nego pravilo, a statistika pokazuje da je ona nažalost realnost velikog broja ljudi u Srbiji (Izveštaj o stanju radnih prava u Republici Srbiji za 2022. godinu, str. 26).

„Shodno Zakonu o radu, minimalna zarada utvrđuje se pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta polazeći, između ostalog, od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice, i pozivamo socijalne partnere da učine dodatne napore kako bi se kroz adekvatno povećanje minimalne zarade zaposlenima omogućio dostojanstven život“, podsećaju iz FCD-a.

Predogovori o visini minimalne zarade za sledeću godinu su započeti pre dva dana u okviru SES-a, međutim sve strane ovaj početak smatraju neuspešnim. Predstavnici sindikata su zahtevali da se prethodno reši njihov zahtev za usklađivanjem minimalca za tekuću godinu što je poslodavcima i Vladi neprihvatljivo.

Dodatni teret ovim razgovorima je nabacio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je kao i prethodnih godina, mimo svojih ovlašćenja, visinu minimalca za 2024. godinu postavio na 400 evra, što je ponovo ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe.

M.M.

Prethodni članak

Kako do učenja o demokratiji nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Kakav će biti novi predmet u školama od 1. septembra?

Sledeći članak