Ministarstvo prosvete: postoje uslovi za nesmetan i bezbedan početak školske godine

Foto: Marko Miletić

Na juče održanom sastanku Ministarstvo prosvete obavestilo je predstavnike reprezentativnih sindikata u oblasti obrazovanja da su se stekli svi potrebni uslovi za nesmetan i bezbedan početak školske godine na celoj teritoriji Republike Srbije.

Iako su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije prethodnih dana apelovali da se početak školske godine odloži za dve nedelje, budući da škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe, da su i dalje nejasne procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika, da nema dovoljno izvršilaca za predložene modele nastave, iz Ministarstva poručuju suprotno. Kako i stoji u zvaničnom saopštenju Ministarstva prosvete:

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u prethodnom periodu bili su u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih samouprava od kojih su dobijena uveravanja da su obezbeđene dovoljne količine zaštitnih maski, kao i dezinfekciona sredstva za sve  obrazovne ustanove.

I dok su iz Unije sindikata prosvetnih radnika danima unazad skretali pažnju javnosti da lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, te da je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika, iz Ministarstva poručuju da su u okviru svojih nadležnosti omogućili da „nedostajuća sredstava za higijenu i ličnu zaštitu u pojedinim gradovima i opštinama budu obezbeđena“.

Kako je dalje rečeno, na sastanku su predstavnici sindikata upoznati da je Ministarstvo prosvete:

obezbedilo 10.000 vizira koji će preko školskih uprava biti raspoređeni školama u Srbiji za nastavnike i učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske.

Sa predstavnicima sindikata na jučerašnjem sastanku razgovarali su pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić, savetnik ministra zadužen za srednje obrazovanje i vaspitanje Aleksandar Pajić i Miloš Blagojević iz Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, sastanku su prisustvovali i predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić, Vladimir Adžić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Ružica Todić Brdarić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

V.K.

Prethodni članak

Zašto su nam potrebne radničke kulturne institucije

Američki sportisti podižu glas protiv rasne diskriminacije

Sledeći članak