Mladi u EU su sve češće desničari

Velika izlaznost mladih na izborima za Evrospki parlament neće spasiti EU od rasta desnice, naprotiv.

Poslovični mladalački idealizam, otvorenost duha i spremnost da se svet menja na bolje ostali su u poslovicama. Barem tako pokazuju statistike političkih preferenci omladine u EU – i barem ih tako čitate ako niste desničar.

Istraživanja javnog mnjenja u zemljama zapadne Evrope, naime, pokazuju da su mladi sve skloniji tome da glasaju za reakcionarnu desnicu, piše Social Europe.

Mlađi birači, a naročito muškarci, podržavaju stranke krajnje desnice u broju koji često prevazilazi starije generacije u Belgiji, Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj i Portugalu, javlja isti izvor, dodajući da „U ovim zemljama, levičarske zelene partije koje su u skorijoj prošlosti većinom osvojile glasove mladih gube tlo pod nogama“.

Najupečatljivija je, kako kažu, popularnost krajnje desnice među francuskom omladinom: u anketi sprovedenoj u aprilu, 32% mladih od 18 do 25 godina izjavilo je da namerava da glasa za Rassemblement National (stranku krajnje desnice), bez razlike između žena i muškaraca.

Mladi neće spasiti evropske izbore

Mladi će u velikom procentu izaći na izbore za Evropski parlament koji se održavaju ovog vikenda.

„Najnoviji Eurobarometar registruje prilično veliko interesovanje za izbore među biračima mlađim od 24 godine, pri čemu većina (63 odsto) garantuje da glasa, a ogromna većina (86 odsto) se slaže da je glasanje važno da bi demokratija bila jaka“, piše Social Europe. Istovremeno, Austrija, Belgija, Nemačka i Malta proširuju glasanje na 16 i 17-godišnjake (a Grčka na 17-godišnjake), po podacima istog izvora.

Na mlade se, međutim, ne može računati da „spasu“ izbore od uspeha krajnje desnice, za koju se očekuje da istisne Zelene sa druge na poziciju treće snage u EP. Kako smo ranije pisali, prema istraživanju Euronewsa i agencije Ipsos krajnja i evroskeptična desnica će na izborima za Evropski parlament početkom juna ostvariti pobedu u šest od 27 zemalja članica EU.

Stranke koje su deo ekstremno desne parlamentarne grupe Identitet i demokratija (ID) su na putu da pobede na izborima za Evropski parlament u Austriji, Belgiji, Francuskoj i Holandiji. Desničari će početkom juna pobediti i u Italiji i Letoniji, pokazuju rezultati istog istraživanja javnog mnjenja.

I.K.

Prethodni članak

„Nećemo seksualnog nasilnika za dekana“: Studentkinje FPN pozivaju na protest

Umetnik, radnik, borac: retrospektivna izložba Đorđa Andrejevića Kuna u galeriji SANU

Sledeći članak