Moguće je: plaćeno odsustvo za vreme menstruacije

Prodavnica video igrica i filmova Good Old Games (GoG) iz Poljske objavila je na svom LinkedIn profilu da će ponuditi odsustvo za vreme menstruacije za zaposlene radnice koje imaju komplikacije vezane za ciklus.

U objavi su iz GoG naveli da je menadžment doneo odluku da se daju „dodatni slobodni dani za one koje imaju bolove tokom menstruacije“. Ovo odsustvo će radnicama biti plaćeno. Kako su naveli iz kompanije u izjavi za medije, procenjuju da će radnice ovo odsustvo koristiti jedan dan menstrualnog odsustva u tromesečju, ali napominju da zaposlene mogu slobodno da odvoje vreme „kad god se pojave bolovi tokom menstruacije“.

Menstruacija i dalje predstavlja tabu temu kako u društvu tako i na radnom mestu. Kako smo ranije na Mašini pisali, pravo na plaćeno odsustvo za vreme menstruacije nije regulisano zakonima osim u nekim zemljama, već i dalje pretežno ostaje na nivou pojedinačnih politika koje donose kompanije. Takvi primeri, iako ih je malo, ipak postoje.

Međutim, čak i u državama u kojima je menstrualno odsustvo zakonski regulisano, istini na volju najčešće kako bi se ženama „čuvala plodnost“, one to pravo retko koriste. U Japanu, na primer, prema rezultatima studije iz 2014. se pokazalo da je manje od 0,9% ispitanih žena na radnim mestima koja imaju politiku menstrualnog odsustva to pravo koristilo, najčešće zbog sramote ili nedostatka razumevanja od strane muških nadređenih.

U 2021. mnogo je manje verovatno da će žene, posebno visokoobrazovane, uzeti odsustvo za menstruaciju, piše američki Time. U Srbiji menstrualno odsustvo još uvek ne postoji ni na nivou sindikalnog zahteva.

I.P.

Prethodni članak

Nastavlja se ponižavajući tretman mađarskih prosvetara – bonovi za obavezan rad preko leta

Radnici u Srbiji ponovo na prvom mestu u Evropi po broju radnih sati

Sledeći članak