Mogući masovni radnički protesti u Boru

Svi sindikati registrovani u kompaniji Ziđin Kuper u Boru zahtevaju da poslodavac povuče novi pravilnik o radu koji je doneo 15. decembra. Ukoliko do toga ne dođe gotovo je izvesno da će sindikati danas pozvati radnike na masovne proteste, javljaju sindikalni izvori.

Bor

Na juče održanom sastanku sa poslovodstvom kompanije predstavnici sindikata nisu uspeli da postignu dogovor o povlačenju pravilnika o radu koji je, kako kažu iz sindikata, poslodavac jednostrano doneo. O ovome će danas od 15:30 na konferenciji za medije ispred sedišta kompanije Ziđin u Boru govoriti predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković i predsednik sindikata energetike i rudarstva „Nezavisnost“ Časlav Gavrić.

Kako javlja portal sindikata Nezavisnost gotovo je izvesno da će tokom ovog obraćanja sindikalci najaviti masovne radničke proteste u Boru.

Prethodno su sindikati zatražili od Vlade i resornih ministarstava privrede, energetike i rada da reaguju povodom jednostranog donošenja novog pravilnika o radu i opstrukcija menadžmenta Ziđina u pregovorima o zaključivanju kolektivnog ugovora.

Pored povlačenja spornog pravilnika o radu, sindikati zahtevaju i da se nastave pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.

U pismu koje su uputili vlastima sindikati navode da se novim pravilnikom „znatno umanjuju prava“, kao i da je ovim pravilnikom poslodavac izbegao da cene rada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Srbije. Time je, kako navode sindikati, poslodavac „ignorisao predstavnike ministarstva koji su prisustvovali pregovorima kao i stav Ministarstva privrede da prava radnika i sindikata ne smeju biti umanjena“.

Ukoliko bi došlo do protesta radnika kompanije Ziđin oni bi sasvim sigurno dobili i podršku ekoloških aktivista koji već mesecima vode bitku u pokušajima da zaštite životnu sredinu u borskom okrugu na lokacijama gde radi Ziđin, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

M.M.

Prethodni članak

Dragana Jovanović: „Svaki nanogram PM2,5 čestica povećava rizik od raka“

Na javnoj raspravi u Novom Sadu predstavnici MUP-a ponovo čitaju odredbe Nacrta umesto da odgovaraju na konkretna pitanja zabrinutih građana

Sledeći članak