Na današnji dan izvršen proboj logoraša u Jasenovcu

Spomenik na mestu nekadašnjeg logora, autor Bogdan Bogdanović; Izvor: Wikipedia

Na današnji dan 1945. godine 600 od preostalih 1073 logoraša u Jasenovcu je izvršilo proboj. Napredovanje Narodnooslobodilačke vojske u Jugoslaviji je navelo upravu Jasenovca da krene sa uništavanjem dokumentacije i prikrivanjem zločina, miniranje delova logora, kao i ubrzane likvidacije zatočenika i zatočenica. Proboj je bio dogovoren za 10 časova ujutru, a nekolicina logoraša je stajala na vratima Ciglane naoružana noževima, kamenicama i ciglama i povela ostale u beg. Proboj je preživelo njih 117. Oni koji su ostali u Ciglani su stradali već sutradan. Logor su nakon proboja ustaše skoro potpuno minirale i spalile. Kasnije su podatke o izgledu, organizaciji rada, životu i posljednjim danima u logoru Komisiji za utvrđivanje zločina okupatora dali preživeli logoraši, učesnici proboja.

Ukupnim brojem žrtava ubijenih u logoru Jasenovac i danas se licitira, s jedne strane se broj umanjuje s druge enormno povećava, a na spisku Memorijalnog centra se nalazi oko 90.000 imena. Na nekadašnjem mestu logora Jasenovac je 1966. godine izgrađen memorijalni kompleks i spomenik Kameni cvet arhitekte Bogdana Bogdanovića, u znak sećanja na sve žrtve koje su u njemu stradale.

Više o logoru u Jasenovcu možete pročitati na ovom linku.

Žrtve logora; Wikimedia Commons

Prethodni članak

Saša Brajović: Nadam se da će posle „ovog“ stasati generacije nalik na one kojima su pripadali Lujo Davičo i njegovi prijatelji

Pad cene nafte. (Bez)vredno crno zlato?

Sledeći članak