Na današnji dan Večernje novosti su sliku Uroša Predića objavile kao ilustraciju stradanja srpske dece

Uroš Predić, „Siroče na majčinom grobu“, 1888.
Uroš Predić, „Siroče na majčinom grobu“, 1888.

Na današnji dan 1994. godine Večernje novosti su sliku Uroša Predića „Siroče na majčinom grobu“ objavile kao aktuelnu ilustraciju stradanja srpske dece u Bosni i Hercegovini. Slika iz 1888. godine je objavljena u tiražnom dnevnom listu uz tekst:

BOLNO PODSEĆANJE: Najveće žrtve ratova su deca. Tako je i u ovom, najnovijem, u kojem srpski narod ponovo brani svoj goli opstanak. Slika koja je pre godinu i po dana obišla svet, sa groblja kod Skelana, na kojoj ovaj dečak – siroče očajava nad grobom oca, majke i ostale rodbine koju su u ofanzivi pobili muslimani, i dalje potresa sve koji znaju šta je dečja patnja. Dečaka sa slike u međuvremenu usvojila je jedna porodica iz Zvornika, i sada je on učenik prve godine srednje vojne škole.

Ovo je samo jedan, možda najneverovatniji, primer falsifikacije u cilju ratnohuškačke nacionalistički usmerene propagande tadašnje vlasti i medija koje je kontrolisala. Inače slika Uroša Predića „Siroče na majčinom grobu“, nastala pre tačno 130 godina, čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.

vecernje-novosti-propaganda

Prethodni članak

Radnički muzej „Trudbenik“ u četvrtak otvara svoja vrata za posetioce

Na današnji dan održano je Drugo zasedanje AVNOJ-a

Sledeći članak