Nadamo se da će se vaš sledeći dopis ticati unapređenja rada studenata i zaposlenih, poručuje Filozofski fakultet Ministarstvu prosvete

Zahtev Ministarstva prosvete da se Filozofski fakultet u Beogradu izjasni o izjavama profesora Bakića datim van radnog mesta zadire u autonomiju univerziteta, odgovorila je uprava Filozofskog.

„Zahtev da se organi Fakulteta izjasne o izjavi zaposlenog, datoj u ovom svojstvu, bio bi u suprotnosti sa osnovnim načelima savremene demokratske države zasnovane na vladavini prava i predstavljao bi neprimeren pritisak na visokoobrazovnu ustanovu čija je autonomija garantovana Ustavom“, stoji u odgovoru datiranom na 14. jul 2023 koji potpisuje Dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu prof. dr Danijel Sinani.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete je od Filozofskog fakulteta zahtevalo da Odeljenje za sociologiju Filozofskog fakulteta „ispita slučaj“ i ogradi se od Bakićevog (pritom: falsifikovanog) istupanja u javnosti. Ovim činom su se pritisci koje profesor Bakić trpi već četiri godine, a koji su eskalirali u protekla dva meseca, raširili i na pritiske na njegovu radnu organizaciju.

„Reč je o suzbijanju bilo kakvog kritičkog stava. Ko god se usudi da primeti nešto o prirodi vlasti, taj neka računa na svakovrsni pritisak režima“, komentarisao je Jovo Bakić za Mašinu dopis kojim je Ministarstvo prosvete od Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu zahtevalo da im „hitno dostave podatke koji se odnose na ovaj slučaj“.

Uprava Filozofskog fakulteta je u odgovoru podsetila na to da organi fakulteta nisu dužni da se izjašnjavaju o stavovima i izjavama zaposlenih učinjenim u lično ime, van radnog mesta i u svojstvu građanina.

„Pravna (ali i moralna) odgovornost za javno iznetu reč je individualna i subjektivna, a ne kolektivna i objektivna. Fakultet nema pravo, niti nameru, da utvrđuje da li je izjavom zaposlenog, koja nije vezana za njegov radnopravni status, povređen određeni zakon ili drugi propis, nije pozvan da takve izjave ocenjuje i o njima sudi i ne sme da protivzakonito zadire u ličnu sferu pojedinca“, piše u saopštenju.

Filozofski fakultet ukazuje i na to da univerzitet ima autonomiju garantovanu Ustavom Republike Srbije i Zakonom o visokom obrazovanju. Zakon o radu Republike Srbije, uz to, ne prepoznaje povredu radne obaveze ili radne discipline u slučaju davanja mišljenja i javnog iskazivanja stavova, naročito ukoliko su one date od strane punoletne osobe, van radnog mesta i van radnog vremena.

Preko 150 bivših studenata FF potpisalo pismo podrške Bakiću

„Posle brojnih političara vladajuće stranke, prorežimskih medija i agitatora, tendencioznom i lažnom interpretiranju izjava Jova Bakića sada se pridružilo i Ministarstvo vršeći pritisak i na sam Filozofski fakultet“, ocenila je grupa od preko 150 bivših studenata profesora Bakića u javnom pismu podrške.

Bivši Bakićevi studenti su se pridružili ocenama da napadi na Jova Bakića i pritisci koji se vrše na Filozofski fakultet predstavljaju napad i na slobodu mišljenja i autonomiju univerziteta, dodajući da nije slučajno da se intenziviranje pokrenuto u momentu kada se dešavaju i najveći antivladini protesti u prethpodnom višegodišnjem periodu.

„Cilj je ućutkati glasove koji u javnosti iznose sve ono što bi vlast želela da prikrije. Danas, kada su kritički glasovi pod nikad većim pritiskom mišljenja smo da moramo braniti svaki takav glas, jer ukoliko ugase i jedan, ugasiće sve“, dodaje se u pismu podrške bivših studenata objavljenom početkom jula. Studenti su konstatovali da stoje stoje solidarno sa svojim profesorom u odbrani prava na slobodno i kritičko mišljenje, kao i da isto očekuju od Filozofskog fakulteta.

„Izostanak reakcije Fakulteta dovešće u pitanje samu svrhu njegovog postojanja. Jer ‚nije filozofski ćutati‘, zar ne?“ Filozofski, ipak, nije ćutao, već na kraju dopisa upućenog u petak resornom ministarstvu predložio da se pozabave gorućim pitanjima iz svoje nadležnosti:

„U nadi da će se vaš sledeći dopis odnositi na unapređenje rada studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu, najstarijem i jednom od najvećih fakulteta u zemlji i regionu, ali i na podizanje urušenog obrazovnog sistema u Srbiji“.

I.K.

Prethodni članak

Zajedno predstavnicima Ministarstva privrede: „Snosićete političku i zakonsku odgovornost“

Đokica Jovanović: Političkim nastojanjima velikog dela javnosti Dimitrije Dimić će ponajviše doprineti kao zdrav mlad čovek – u punoj fizičkoj i mentalnoj kondiciji

Sledeći članak