Najbolji filmovi na Slobodnoj zoni „Borci“, „Flašaroši“ – i „Mamula All Inclusive“

Proglašeni su pobednici devetnaestog izdanja festivala Slobodna zona u nekoliko konkurencija.

Žiri u sastavu Vladimir Šojat, Ana Pejović i Alen Munitić dodelio je nagradu za najbolji angažovani film Međunarodne selekcije dokumentarcu „Borci” norveškog autora Jona Haukelanda, „zbog autentičnog i iskrenog prikaza o tome kako pojedinac može da ostvari pozitivan uticaj na društvo”, konstatuje se u saopštenju povodom proglašenja laureata devetnaeste Slobodne zone.

Nagradu za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji Horizonti Balkana osvojio je dokumentarac „Flašaroši” Nemanje Vojinovića, „portret sveta u nestajanju, kao i alarmantna slika društva na ivici ekološke katastrofe”, kako stoji u obrazloženju žirija.

Nagrade filmovima „Šta da se radi“ i „Mamula All Inclusive“

Publiku Mašine bi moglo posebno zainteresovati to što je Specijalnu nagradu u Regionalnoj selekciji odneo dokumentarac „Što da se radi?” Gorana Devića, „za izuzetnu upornost i doslednost pri slikanju portreta tranzicije, u filmu koji budi empatiju i upozorava na surovost dugo iščekivanog liberalnog kapitalizma”.

Publika festivala je kao svog miljenika sa visokom prosečnom ocenom od 4,96 poena izabrala dokumentarac „Mamula All Inclusive” Aleksandra Reljića, o destrukciji mesta logora u Drugom svetskom ratu i zatiranju kolektivnog sećanja zarad show-biznisa, „elitnog“ ugostiteljstva i profita. Intervju sa Aleksandrom Reljićem imate prilike da čitate na Mašini. Reljić jesvoje ostvarenje nazvao „film o novcu koji briše sve pred sobom, pa i zločine i sećanja“

Ne propustite ni „Rana oklevanja“, „Sokolovo jezero“, „Radikalno“…

Nagradu Human Rights osvojio je igrani film „Rana oklevanja” Selmana Nadžara iz Turske, koji, kako javljaju iz Sobodne zone „postavlja kompleksna pitanja lične i društvene moralnosti i pravde sveta u kom živimo”. „Posebno priznanje pripalo je dokumentarcu ‚Neizbrisiva sećanja‘ Maite Alberdi iz Čilea, ‚zbog toga što nas maestralno podseća na surovu istinu da su sva sećanja izbrisiva, kako lična, tako i kolektivna‘”, piše PR tim Slobodne zone.

Rediteljski debi Šarlot le Bon, „Sokolovo jezero” pobednik selekcije Prva dva koraka, „očaravajuća je kombinacija naturalističke tinejdžerske romanse i mističnih elemenata”, istakao je žiri ove selekcije koji su činili Nikola Spasić, Ivana Jadrić i Dina Duma. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dodeljeno je dokumentarcu „Snajka: Dnevnik očekivanja” debitantkinje Tee Vidović Dalipi koja je, „kroz narativ sopstvenog braka, vešto pokrenula dijalog koji premošćuje kulture i tradicije na veoma jedinstven i lični način”.

Iz Slobodne zone javljaju da je srednjoškolski žiri, koji su činili đaci Četrnaeste gimnazije Teodora Pribaković, Iva Živković, Nikola Bojović, Nataša Leto i Zoja Andrijanić, za najbolji film selekcije EU Teen Zone proglasio je „Radikalno” Kristofera Zale iz Meksika. „Mislimo da se o problemu školskog sistema ne piše dovoljno i zato nam se ovaj film posebno dopao”, obrazložili su đaci.

Od 6-19. novembra Slobodna zona na netu

„Od ove godine Slobodna zona, u saradnji sa Fondom B92, dodeljuje Nagradu „Olivera Ranđić” za za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju. Prvi dobitnici ove nagrade dugogodšnji su saradnici Olje, Fonda B92 i Slobodne zone: Melita Ranđelović, Vesna Štrbić, Zagorka Aksentijević, Jelena Joksimović, Aleksandar Vajzner, Dragan Popadić i Ilinka Miletić“, konstatuje se u saopštenju festivala.

U ponedeljak, 6. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Beograda na repertoaru je Slobodna zona na bis sa sledećim naslovima: Crveno nebo (15 sati), Džoan Baez – Ja sam buka (17), Flašaroši (19) i Zlo ne postoji (21). Cena karte je 400 dinara. Od 6. do 19. novembra deo filmskog programa 19. Slobodne zone moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch.

I.K.

Prethodni članak

SEOS insistira da se na konferenciji o rudarstvu saslušaju i domaći naučnici i lokalne zajednice

Dve trećine unutardržavnih oružanih sukoba povezano sa eksploatacijom prirodnih resursa

Sledeći članak