Naknada za struju kojom se finansiraju MHE uvećana pet puta

Od januara će se petostruko uvećati iznos naknade za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora koji građani plaćaju uz račun za struju. Veći deo sume iz pomenute naknade inkasiraju investitori u male derivacione hidroelektrane.

Foto: janmbalin / Pixabay

Vlada Srbije se oglušila na apele ekoloških organizacija i Evropske unije da ukine naknadu za obnovljive izvore energije, koju Elektroprivrede Srbije naplaćuje građanima uz račune za struju, i umesto toga je povećala pet puta, javlja Balkan Green Energy News.

Ova naknada je uvedena 2013. godine i omogućavala je proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) da struju naplaćuju po višoj ceni, sa ciljem podsticanja ulaganja u OIE. Sredstva dobijena naplatom naknade, javnosti poznate i kao feed-in tarifa, pretežno su preko Elektroprivrede naplaćivali investitori u male derivacione hidroelektrane.

U Srbiji je dosad izgrađeno nešto manje od 150 od planiranih 850 MHE. Njihova izgradnja je zbog narušavanja životne sredine, poljoprivrednih i turističkih potencijala, te ugrožavanja snabdevanja meštana pitkom vodom, izazvala revolt stanovništva na Staroj Planini, Vlasinskom kraju, Kraljevu i drugde.

Jedna od mini hidroelektrana u opštini Raška

Podsetimo organizacije CEE Bankwatch Network, Euronatur, RiverWatch i WWFAdria su upozorile da će Srbija u slučaju da se sve MHE izgrade žrtvovati oko 2.200 kilometara planinskih vodotokova zarad najviše 2-3.5% potreba za električnom energijom na godišnjem nivou.

Od kad je feed-in tarifa uvedena Evropska unija je prepoznala štetnost malih hidroelektrana i od njih odustala, što je preko relevantnih tela savetovala i Srbiji, pozvavši je na usklađivanje zakona i pravilnika sa aktuelnim zaključcima struke i regulativom EU.

Pored toga što je preporučila da se umesto na MHE Srbija fokusira na fabrike vetra, solarne panele i iskorišćavanje biomase, EU se zauzela za odustajanje od feed-in tarifa.

Umesto toga, Srbija je ne samo propustila priliku da u januaru ne obnovi Uredbu o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, već je sada i povećala iznos naknade za OIE.

I.K.

Prethodni članak

„Ko ima, daće mu se“ – bliži li se kraj decenijama poreske nepravde?

Kratka istorija studentskih borbi za dostupno obrazovanje u Srbiji, 4. deo

Sledeći članak