Nasilje nad ženama i neadekvatno reagovanje institucija, tema nove epizode podkasta DIP – Devojka iz predgrađa

U novoj epizodi podkasta DIP - Devojka iz predgrađa, autorka Slavica Trifunović, razgovara sa Jelenom Riznić aktivistkinjom i članicom neformalnog feminističkog kolektiva Ženska solidarnost o nasilju prema ženama, femicidu, radu institucija i seksualnom nasilju. Novu epizodu podkasta možete poslušati u četvrtak na portalu Mašina.

Nasilje prema ženama koje se dešava, ne samo u Srbiji već i globalno, poprimilo je epidemijske razmere. Poslednji takav slučaj nasilja, završio se femicidom. Sve se dogodilo u Bosni i Hercegovini, a ubica je prenosio ubistvo na društvenim mrežama. Ovaj slučaj je ogolio probleme u radu institucija koje ne štite žene, jer je žrtva prijavila nasilje i tražila zabranu prilaska nakon čega je ubijena.

Institucije reaguju ili neadekvatno ili u skladu sa zakonskim mogućnostima i to ne bude dovoljno

Institucije su te koje bi trebalo da zaštite žene od nasilja i obezbede im izlazak iz takvih situacija, međutim u praksi se to ne dešava baš uvek. Jelena Riznić sa kojom smo razgovarali o ovoj temi kaže da se neke stvari ponavljaju i da postoje rupe u zakonu.

„Ovaj slučaj nije mnogo drugačiji od drugih koji su postojali ranije. Mi u stvari dosta pratimo prošle godine i možemo da vidimo da se neke stvari ponavljaju, a to je da žena prijavi nasilje institucijama, da institucije reaguju ili neadekvatno ili je način na koji odreaguju prosto u skladu sa zakonskim mogućnostima i to ne bude dovoljno. Postoje rupe u zakonu, očito ili u drugom slučaju znamo da žena nije prijavila zato što se bojala. Imamo slučaj sa ovom drugom ženom, koja se oglasila i koja je čini mi se iz Jagodine koja se oglasila i koja deceniju trpi nasilje od svog bivšeg supruga, a ne sme da prijavi iz straha za svoju sigurnost“, rekla je Riznić u podkastu.

Podkast možete slušati na portalu Mašina, kao i na platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodne epizode podkasta možete pronaći na ovom linku.

Prethodni članak

„Istorija je naša i narod stvara istoriju“ – 50 godina od smrti Salvadora Aljendea

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine smanjen za 4 milijarde dinara, upozorava Koalicija 27

Sledeći članak