Ne davimo Beograd i Solidarnost predstavili sporazum o zajedničkom radu

Pokret Ne davimo Beograd (NDB) i Politička platforma Solidarnost su danas u Medija centru u Beogradu predstavili dogovor o zajedničkom delovanju na promovisanju platforme „Za dobar grad“, sa ciljem da građanima i građankama ponude politike „koje će omogućiti da živimo u zelenom, solidarnom i pravednom gradu“.

Miloš Baković Jadžić, Aleksandra Lakić, Biljana Đorđević i Robert Kozma

Kako su naveli organizatori, u dosadašnjem dugogodišnjem radu NDB se profilisao kao zeleno-leva organizacija posvećena rešavanju konkretnih životnih problema građana, unapređenju životne sredine, zaštiti javnih dobara, i poboljšanju uslova života ljudi, dok će „Solidarnost“ najveći doprinos zajedničkom radu dati svojim znanjem i iskustvom u borbi za dostojanstven rad, socijalnu sigurnost, zaštitu socio-ekonomskih prava i radničkih prava, kao i borbom za kvalitetne javne usluge.

Robert Kozma iz NDB-a je rekao da je ovaj pokret proteklih godina pokazao svoju privrženost u borbi za javni interes i za odbranu javnih resursa, svakodnevno sa građanima na ulicama sa ciljem da se reše svakodnevna pitanja i svakodnevni problemi sa kojima se građani suočavaju.

„Potreba za novom zeleno-levom političkom opcijom proizlazi iz svakodnevnog života jer Srbija je danas, nažalost, zemlja sa najvećim društvenim i ekonomskim nejednakostima u Evropi sa neadekvatnim platama od kojih ne može da se živi dostojanstveno, sa nesigurnim poslovima i lošim javnim uslugama, dok istovremeno politički sistem karakterišu urušene insitucije od strane bahatih vlastodržaca“, podsetio je Kozma.

Protest Hoćemo platu za život
Aleksandra Lakić i Miloš Baković Jadžić govore na protestu Protest “Hoćemo platu za život!”; Foto: Solidarnost

Portparol „Solidarnosti“ Miloš Baković Jadžić je rekao da tu organizaciju „čine ljudi koji su preko deceniju prisutni u levim borbama protiv komercijalizacije obrazovanja, za očuvanje javnih dobara i usluga, kroz feminističke i ekološke borbe, kao i one koje se tiču radnog zakonodavstva“. On je dodao i da je „Solidarnost“ opcija političke levice koju izdvaja spremnost da se bavi elektoralnom politikom i podvukao da oni svoju insipiraciju crpe iz partija evropske levice sa kojima imaju dugogodišnji kontakt.

„Naš fokus u budućem periodu će biti na radnim pravima, socijalnim pitanjima i problemima zato što imamo dugogodišnje profesionalno i aktivističko iskustvo i zato što ne smemo više da dozvolimo da ta pitanja budu skrajnuta sa političkih agendi kao što je to bio slučaj do sada, jer je situacija alarmantna“, dodala je portparolka „Solidarnosti“ Aleksandra Lakić.

Ona je dodala i da će se kroz zajednički rad ove organizacije zalagati za ograničenje korišćenja ugovora o privremeno povremenim poslovima, dalju fleksibilizaciju rada, za veće standarde bezbednosti na radu i unapređenje saradnje sa sindikatima kako bi se kolektivno pregovaranje ojačalo.

Predstavnica NDB-a Biljana Đorđević je rekla da je solidarnost za oba pokreta jedno od osnovnih vrednosti „pored jednakosti, participacije, slobode, brige i integriteta i nije slučajno da to bude nešto što nas povezuje jer se već jako dugo solidarno udružujemo i još važnije, solidarno stojimo sa obespravljenima“. Ona je podsetila da je upravo to solidarnost odozdo „koju smo gradili u odvojenim akcijama ali često i zajedno. Ovaj naš sporazum je trenutak da više govorimo o novim politikama institucionalizacije solidarnosti“, navela je Đorđević.

Protest Ne davimo Beograd
Protest Ne davimo Beograd ispred sedišta Beograda na vodi; foto: Matija Jovanović

„Loš grad je onaj u kome nas institucije otuđuju, ne samo kroz zakone i regulativu već i kroz prakse, načinom komuniciranja sa građanima i stvaranju konfikata, a nasuprot tome je dobar grad u kome se solidarnost odozdo ugrađuje u insitucije“, rekla je Đorđević.

Robert Kozma je najavio i druga udruživanja sa političkim pokretima i organizacijama koje dele slične političke principe: „Moramo da se udružujemo ali i da gradimo koherentnu političku opciju na političkim principima o kojima je danas bilo reči“, rekao je Kozma.

Na kraju, organizatori su pozvali građane i građanke na vakcinaciju protiv virusa Kovid-19 i državu da se uozbilji i povede jasnu i nedvosmilenu kampanju za vakcinaciju.

I.P.

Prethodni članak

Slovenija: opozicija se udružuje uoči izbora sa željom da uspostavi razvojno orijentisanu vladu

Odgovor na nepristupačne cene stanova nije rast ponude na tržištu, nego van njega

Sledeći članak