NE znači NE: za uvođenje teme seksualnog nasilja nad decom u obrazovne programe

Nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavilo je reditelja i vlasnika beogradske škole glume Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje. Inicijativa NE znači NE je ponovila zahtev Ministarstvu prosvete za uvođenje obrazovnih paketa o temi seksualnog nasilja nad decom, čije su autorke stručnjakinje iz Incest trauma centra.

prolaznici na ulici

Javni prostor, mediji i društvene mreže u Srbiji i regionu su već nekoliko dana na nogama zbog činjenice da je nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne prijavilo za seksualno uznemiravanje i silovanje nastavnika glume i vlasnika dramskog studija „Stvar srca“ Miroslava Miku Aleksića. Na društvenim mrežama se mogu videti brojne inicijative na kojima se dele anonimna iskustva nasilja koje su žene pretrpele, a pitanja šta treba da učinimo da se to više nikada ni jednom detetu, devojčici ni ženi ne dogodi se nameću svakodnevno.

Inicijativa „NE znači NE“ je danas uputila saopštenje u kome se navodi: „nakon vesti o seksualnom nasilju i silovanju koje su prijavile Milena Radulović, Iva Ilinčić i još barem 24 žene, grupa građanki i građana pokrenula je peticiju za uvođenje teme seksualnog nasilja nad decom u obrazovne programe predškolskog ili osnovnoškolskog uzrasta. Tačnije, ponovili smo zahtev za vraćanje dozvole Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za upotrebu Obrazovnih paketa o temi seksualnog nasilja nad decom, čije su autorke stručnjakinje iz Incest trauma centra“ navodi se u saopštenju.

Predstavnice ove inicijative navode da je jedini način da adekvatno zaštitimo devojčice i dečake koji danas idu u školu jeste da im damo znanje i alate da prepoznaju ponašanje koje može da ih ugrozi, i da ih osnažimo da prijave znake upozorenja. „Ćutanje ne pomaže nikome osim nasilnicima. Mi zahtevamo sistemski odgovor na ovo pitanje, zato što smatramo da pojedinačne izjave podrške ženama koje su doživele nasilje, nisu dovoljne.“ poručuju iz inicijative.

Tim povodom je pokrenuta peticija da se „obrazovanje i obuka u prepoznavanju, reagovanju i metodama zaštite od seksualnog nasilja uključe u obavezni deo nastavnog programa dece u Republici Srbiji počevši od nivoa predškolskog obrazovanja ili osnovne škole“ koju inicijatorke upućuju Vladi Republike Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U tekstu koji prati peticiju stoji da „dok se pred našim očima odvija drama nekoliko teško povređenih mladih žena, drama u kojima one nose uloge koje nikada ne bi izabrale i koje ljudsko društvo odlučno isključuje, u našim školama i vrtićima rastu nove generacije devojčica i mladih žena od kojih se još neke sada suočavaju ili će se suočiti sa seksualnim nasiljem. Kroz ustaljene obrasce, ne samo naše kulture, vidljive u skoro svepristunoj asimetriji moći u odnosima muškaraca i žena, mešanju odnosa autoriteta i ekspertske moći sa pravom nad nečijim telom i ličnim prostorom uopšte, društvo propušta da sistemski radi na smanjenju mogućnost da se nekoj devojčici ili ženi dogodi ono o čemu slušamo prethodnih dana.“

Peticiji možete pristupiti ovde.

Peticiju su već podržale sledeće organizacije:

– Ženska platforma za razvoj Srbije
– Centar za ženske studije, Beograd
– Gender knowledge hub
– Akademija ženskog liderstva
– Alternativni centar za devojke, Kruševac
– Feministički kulturni centar BeFem
– SOS ženski centar, Novi Sad

#NisiSama

I.P.

Prethodni članak

Institucije kulture, mediji i društveni centri pod napadom desne vlade u Sloveniji

Frilenseri za pregovaračkim stolom. Naredni korak definisanje kategorija radnika na internetu

Sledeći članak