„Nećemo seksualnog nasilnika za dekana“: Studentkinje FPN pozivaju na protest

Studentkinje Fakulteta političkih nauka u Beogradu pozivaju sve građane da se pridruže protestu u petak, 7. juna u 11:30 ispred Fakulteta političkih nauka, zbog odluke Svaeta fakulteta da postavi Orlovića na mesto dekana, iako je prijavljen za seksualno uznemiravanje 2014. godine.

Fakultet političkih nauka

„Slavišu Orlovića je 2014. godine studentkinja optužila za seksualno nasilje. On je tada bio na poziciji prodekana sa koje je kasnije smenjen. Svedočanstva bivših i sadašnjih studentkinja o nasilju nam govore da je Orlović poznat upravi našeg fakulteta kao serijski nasilnik“, piše u saopštenju studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Kako one dalje navode, bez obzira na zloupotrebu pozicije i, u najmanju ruku, nepedagoški pristup sa studentkinjama, Orlovića Savet fakulteta ipak bira za dekana.

„Suprotstaviti se ovome važno je i zato što dekan pokreće svaki disciplinski postupak i donosi konačnu odluku o sankcionisanju. Drugim rečima, Orlović sa optuženičke klupe seda pravo u sudijsku fotelju. Naš fakultet će prekršiti svoju dužnost prema nama ako na poziciju dekana potvrdi Slavišu Orlovića“, zaključuju studetkinje FPN i pozivaju sve građane da im se pridruže na sutrašnjem protestu.

Organizacija Ženska solidarnost objavila je da je „za samo deset godina, uz uznemiravanje studentkinja, uspeh zagarantovan ako ste muškarac jer svi su na vašoj strani“.

„Čestitamo Slaviši Orloviću na tome što je postao dekan, čestitamo mu jer razbija mit da prijave za nasilje muškarcima narušavaju karijeru, zapravo, u patrijarhalnom svetu, nasilje nad ženama je uvek dobra stavka za CV. Mi ćemo se potruditi da osvežimo pamćenje svima – Slaviša Orlović prijavljen je za nasilje“, poručuju iz Ženske solidarnosti.

A.G.A.

Prethodni članak

Telegram iza senke: incest, dečija i osvetnička pornografija

Mladi u EU su sve češće desničari

Sledeći članak