Neizvesno je da li će Apelacioni sud napokon odbaciti zahtev za izručenje kurdskog političara Turskoj, kažu iz Inicijative za slobodu Edževita Piroglua

„Mi samo zahtevamo da Republika Srbija poštuje svoje zakone, jer ukoliko poštuje svoje zakone, onda ne može da izruči Piroglua.“

Danas je pred Apelacionim sudom u Beogradu održano treće ročište u slučaju izručenja Edževita Piroglua po zahtevu Turske. Kako Viši sud nije udovoljio prethodnim zahtevima Apelacije, sudbina kurdskog političkog aktiviste koji je već dve godine u zatvoru u Srbiji ostaje neizvesna.

„Viši sud u Beogradu, koji je nadležan za slučaj Edževita Piroglua, i dalje ga nije saslušao. I dalje nisu izneti dokazi, ni sa strane Turske, koja zahteva izručenje, ni sa strane odbrane“, objašnjava za Mašinu Zoran Marković iz Inicijative za slobodu Edževita Piroglua, čiji su predstavnici prisustvovali današnjem ročištu. 

Bivši direktor ogranka Udruženja za ljudska prava i član centralnog komiteta Socijalističke demokratske partije, Edževit Piroglu, je poput mnogih protivnika politike Redžepa Tajipa Erdogana dospeo na crnu listu autoritarnog turskog režima koji Piroglua optužuje za terorizam i od Srbije traži njegovo izručenje. 

Viši sud u Beogradu, kao prvostepeni organ u postupku za izručenje, je 17. maja 2022. godine doneo rešenje da su ispunjene pretpostavke za izručenje. Ta odluka je, prema ranijem komentaru Beogradskog centra za ljudska prava, doneta pre pravnosnažnog okončanja postupka azila pred Upravnim sudom.

Kako je u pitanju osoba koja je proganjana na političkoj osnovi, Edževit Prioglu bi trebalo da uživa zaštitu Ustava i zakona Srbije, odnosno međunarodnih dokumenata koje Srbija potpisuje, a koji štite ljude u riziku da budu podvrgnuti torturi, mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

„Mi samo zahtevamo da Republika Srbija poštuje svoje zakone, jer ukoliko Republika Srbija poštuje svoje zakone, onda ne može da izruči Piroglua“, naglašava Marković iz Inicijative za slobodu Edževita Piroglua, čiji članovi na međunarodnom nivou organizuju podršku kurdskom političaru. 

Još je početkom juna 2022. godine Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija zatražio od Srbije da se uzdrži od izručenja Edževita Piroglua. 

Otada je Piroglu, u znak protesta, preko 130 dana štrajkovao glađu.

Apelacioni sud bi nakon današnjeg ročišta mogao da donese odluku u korist Piroglua i da odbaci zahtev za izručenje Turskoj. Ali, to zasad ostaje neizvesno, jer se odluka, prema Markovićevim rečima, može očekivati tokom naredne dve nedelje.

Protiv izručenja Edževita Piroglua Turskoj oglasile su se međunarodne organizacije i insitucije,  aktivisti i političari, među kojima je i je nemački narodni poslanik Andrej Hunko koji je u aprilu posetio Piroglua u Beogradu.

„Prema srpskom zakonu, Edževit Piroglu bi trebalo da bude oslobođen, a prema međunarodnim konvencijama ne bi smeo biti izručen. Do sada je proveo dve godine u zatvoru u Srbiji, a sve zbog Interpolove crvene poternice. Optužen je da je terorista, kao i mnogi levičarski opozicioni aktivisti u Turskoj“, rekao u intervjuu za Mašinu poslanik u nemačkom parlamentu Andrej Hunko. 

A.J.

Prethodni članak

Štrajk u RTS-u, radnici traže poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja

Transformacijom javnih preduzeća SNS bi pokrenuo totalnu pljačku, poručuju iz Političke platforme Solidarnost

Sledeći članak