Nesporna pobeda Makrona – nesporni kontinuitet političkih podela

Rezultati koji su ostvarili Mari Le Pen u drugom i Melanšon u prvom krugu izbora, signaliziraju da će Makronov kontinuitet vlasti značiti i kontinuitet jačanja političkih podela.

Sa osvojenih 58,5% glasova Emanuel Makron je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj koji su održani 24. aprila. Rezultat Mari Le Pen (41,5%) je značajno bolji u odnosu na izbore 2017. godine, kada je osvojila 33,9%.

Za vreme svog prvog petogodišnjeg mandata Makron je sprovodio jasno neoliberalan program demonstrirajući da zastupa interese biznis sektora.

Masovni protesti Žutih prsluka, čiji je „zaštitni znak“ ušao u red simbola otpora širom sveta, bili su reakcija na neoliberalne politike francuskog predsednika. Podsetimo, do druge godine svog mandata Makron je, između ostalog, ukinuo poreze najvećim francuskim i multinacionalnim kompanijama, progresivno oporezivanje kapitala, indeksiranje penzija prema inflaciji i smanjio državnu pomoć za stanovanje.

Protivnik Makoronove politike s levice, Žan Lik Melanšon je sa 22% glasova završio na trećem mestu u prvom krugu, tik iza Le Pen. Deo levih birača koji su u drugom krugu glasali protiv ekstremne desnice, svoj glas su sasvim sigurno nevoljno dali za Emanuela Makrona.

Na pojedinim univerzitetima studenti već organizuju proteste revoltirani činjenicom da su bili primorani da biraju između kandidata biznis sektora i kandidatkinje ekstremne desnice, piše Politico. Neki od organizatora masovnih protesta Žutih prsluka pozivaju na građane da izađu na ulice. U vazduhu je takzovani „društveni treći krug“, odnosno vršenje pritiska na Makrona pobunom.

Parlamentarni izbori će se održati u junu. Ukoliko bi levica uspela da pojačala svoje pozicije u Parlamentu, mogla bi da poremeti sprovođenje Makoronovih programa neoliberalnih reformi.

Ekstremna desnica za sada nije uspevala da ostvari rezultate na parlamentarnim izborima koji bi bili uporedivi sa rezultatom najpolpularnije političarke na tom delu političkog spektra, Mari Le Pen. Međutim, drugo vodeće lice ekstremne desnice Erik Zemur je sada pozvao na ujedinjenje desničara u „patriotski blok“: „„Moramo zaboraviti naše svađe i ujediniti naše snage. To je moguće, to je neophodno, to je naša dužnost. Napravimo što pre prvu koaliciju desnice i patriota“, izjavio je Zemur nakon objavljivanja rezultata izbora.

A.J.

Prethodni članak

Nakon Amazona i Epl dobija prvi sindikat?

Muškarci u Srbiji zarađuju više od žena sa istim stepenom obrazovanja

Sledeći članak