Netanjahuova stranka Likud ponovo je odnela pobedu na izborima u Izraelu

Foto: Love love Israel / Facebook

Uprkos procenama koje smo mogli da čitamo poslednjih nedelja, Benjamin Netanjahu ipak nije izgubio juče održane parlamentarne izbore u Izraelu.

Ovom pobedom se nastavlja krajnje desničarska vladavina Likuda i njenih koalicionih partnera.

Na osnovu više od 90% obrađenih glasačkih listića može se zaključiti da će koalicija oko Likuda raspolagati sa udobnom većinom u Knesetu, osvajavši 65 poslaničkih mesta.

Ostaje da se vidi da li će Netanjahu biti izabran za premijera, budući da je uključen u nekoliko korupcijskih skandala, a izraelski vrhovni tužilac je izjavio da će podići optužnicu protiv njega.

Međutim, nova-stara desničarska vlada će sasvim izvesno nastaviti s politikom čiji su najveći gubitnici siromašni i Palestinci.

Netanjahu je svega nekoliko dana uoči izbora izjavio da bi, ukoliko bude ponovo izabran, Izrael mogao da anektira nove teritorije na Zapadnoj obali.

Ta je izjava usledila nakon američkog priznanja izraelske okupacije Golanske visoravni.

Plastinska populacija čini preko 20% stanovništva Izraela. Ipak, od prošle godine je stupio na snagu zakon prema kojoj Izrael nije država svih njenih građana, već samo Jevreja.

Donošenje takvog zakona dobro sumira politiku koju zastupa Likud ali i ostala Izraelska desnica.

Za razliku od izbora 2015. godine, ove godine je velika većina arapskog stanovništva odlučila da bojkotuje glasanje. To nije nimalo čudno, budući da sve vodeće političke snage dele nasilničku politiku koju vodi Likud.

Kako piše Seraj Assi za Jacobin Magazine „skoro ništa ne menja ko će da pobedi na izborima. Niko od vodećih kandidata nema mirovni program. Niko se ne zalaže za obustavu okupacije, a kamoli za obustavu blokade Gaze.“

A.J.

Prethodni članak

Firer oslobođen optužbi

Borba za dostupno stanovanje u Evropi

Sledeći članak