Neželjeno primirje u Zastava oružju

Ulaz u kompleks Zastave; Foto: Marko Miletić / Mašina
Ulaz u kompleks Zastave; Foto: Marko Miletić / Mašina

Oružari su juče prekinuli štrajk nakon što je menadžment fabrike izvršio dodatne pritiske na radnike. 

Pet dana nakon obustave rada u Zastava oružju, jedan deo štrajkača je odlučio da se vrati na posao. Reagujući na to razjedinjenje radnika, štrajkački odbor je sazvao zbor ispred zgrade sindikata, na kojem je donešena odluka o prekidu obustave rada.

Sindikat tog preduzeća je saopštio da je deo štrajkača otpočeo sa radom zbog pritiska koji vrši menadžment na njih i pretnji da im neće biti isplaćivane zarade.

Uz to, preko vikenda, uprava je postavila kamere za nadzor radnika u proizvodnim pogonima. Iako još neaktivne, one su ipak izazvale osećaj nadzora i pretnje kaznom – saznajemo od Dragana Ilića, predsednika Sindikalne organizacije Zastava oružja.

Prema Iliću jedan od izazova za uspešno sindikalno organizovanje u tom preduzeću proizlazi iz činjanice da nekoliko stotina zaposlenih obavlja rad na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Takvi ugovori stavljaju radnike u veoma nesiguran položaj, budući da nema nikakve garancije za njihovo produžavanje nakon isteka vremenskog perioda na koji su zaključeni.

Ugovori o privremenim i povremenim poslovima su efikasan instrument za smanjenje ili čak ukidanje pregovaračke pozicije zaposlenih, zbog čega ih poslodavci neretko primenjuju kako u privatnim, tako i u javnim preduzećima. Sprečavanje takve zloupotrebe spada u zadatke države. Međutim, u Zastavu oružju, kao i u drugim preduzećima, mnogi zaposleni godinama rade na osnovu takvih ugovora uprkos zakonskom ograničenju na sto dvadeset dana primene istih. Naime, iskustvo potvrđuje sposobnost poslodavaca da izigraju takva zakonska ograničenja, ali i nesposobnost nadležnih institucija da uoče bilo kakav problem u vezi s tim.

Radnici Zastava oružja obustavili su rad 23. Maja, nakon niza štrajkova upozorenja i protesta. Njihovi glavni zahtevi odnose se na izuzimanje tog preduzeća iz procesa privatizacije, unapređivanje uslova rada i na isplatu dugovanja radnicima.

Detaljnije o problemima i borbi u Zastava oružju možete čitati ovde.

Prethodni članak

Sa namerom da se uništi – o genocidu nad Jermenima

Problem plastične ambalaže u Srbiji – od zagađenja do mogućnosti

Sledeći članak