„Nijedna više“: zabrana abortusa u Poljskoj ubija

Do javnosti su stigle vesti o još jednoj ženi koja je izgubila život zbog zabrane abortusa u Poljskoj.

Agnješka, majka troje dece, koja je bila trudna sa blizancima, izgubila je život jer nije dobila adekvatan medicinski tretman zbog skorašnje zabrane abortusa u Poljskoj, izveštava The Barricade.

Lekari su na Agnješkine žalbe u decembru prošle godine da trpi jake bolove reagovali sa objašnjenjem „da je to normalno u situaciji trudnoće s blizancima“. Krajem meseca konstatovana je smrt jednog od blizanaca, ali lekari su odbili da uklone mrtav fetus jer, kako su rekli „to bi bilo protivno zakonima Poljske“.

Kao posledica odluke lekara, odnosno zakona Poljske, Agnješka je morala da nosi mrtav fetus još šest dana kada je konstatovana smrt i drugog blizanca, nakon čega su lekari uklonili oba fetusa.

Agnješka je umrla u Bolnici 25. januara. Prema izjavi njene porodice razlog njene smrti je infekcija koja je nastupila u periodu nošenja mrtvog fetusa.

Porodica je uspela da dobije informacije o Aganješki i njene medicinske dokumente tek dan pre njene smrti.

„Imamo nepobitne dokaze o počinjenom zločinu, kao i pokušaju da se prikriju uzroci Agnješkinog stanja, odnosno o bolničkom osoblju koje je dalo lažne informacije o smrti blizanaca“, saopštila je porodica.

Prema Agneškinoj porodici u pitanju je još jedan dokaz da Poljska vlast ima krv na rukama.

„Ponovo je umrla trudna, nedužna mlada žena, majka, a troje dece ostalo je siročad … Ko je kriv za ovu štetu? Šta je sa bolnicom? Šta je sa Ustavnim sudom? Ko su bili poslanici u Poljskoj koji su glasali za zakon protiv abortusa?”

Agnješkina smrt usledila je nakon smrti Izabele, žene koja je umrla u septembru 2021. nakon što joj je uskraćena medicinska pomoć u 22. nedelji trudnoće. Njena porodica tvrdi da joj nije odobren abortus i da se bolnica pozivala na zakone o abortusu u Poljskoj.

Podsećamo da je u oktobru 2020. godine Poljakinjama gotovo u potpunosti zabranjen abortus. Tada su stotine hiljada žena protestovale na ulicama Varšave i drugih gradova zemlje.

Stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog od 2015. godine, otkako je na vlasti, pokušava da ukine pravo ženama na abortus pooštravajući zakone zbog čega su već više puta organizovani protesti žena na ulicama širom Poljske.

Aktivistkinje za ženska pava su organizovali protest 26. januara ispred Ustavnog suda u Varšavi pod sloganom „Nijedna više“.

A.J.

Prethodni članak

Ugovore o privremenim i povremenim poslovima treba ukinuti

Nacrtom PGR-a Beograda se legalizuju nezakoniti planovi detaljne regulacije

Sledeći članak