Poljska: šesti dan protesta zbog ukidanja prava na abortus

Foto: Žene u crnom Srbija / Facebook

Stotine hiljada žena su danima na ulicama Varšave i drugih gradova širom Poljske zbog presude Ustavnog suda od prošlog četvrtka, kojom je Poljakinjama gotovo u potpunosti zabranjen abortus.

Na poziv građanskog udruženja Opštepoljski štrajk žena, stotine hiljada ljudi je protestovalo zbog zabrane abortusa, na ulicama,  ispred crkava u vreme misa, blokirajući saobraćaj na glavnim raskrsnicama i mostovima. Opštepoljski štrajk žena pozvao je sve stanovnike da stupe u štrajk.

U Poljskoj je 22. oktobra donet jedan od najstrožih zakona koji faktički ukida pravo žena na abortus. Pre ove odluke je, prema Zakonu iz 1993. godine, abortus bio zakonit samo u slučaju silovanja i incesta, ozbiljne ugroženosti zdravlja trudnice i smetnji u razvoju ploda. Donošenje ove odluke praktično znači da je abortus moguć samo u slučaju silovanja ili ukoliko je majci ugrožen život, a za to je potrebna potvrda tužioca, odnosno potvrda lekara.

Ovu odluku Ustavnog suda je pozdravila poljska katolička crkva, a Poglavar se i lično zahvalio Ustavnom sudu na presudi da je protivustavno da se u Poljskoj prekinu trudnoće u kojima bi bile rođene bebe sa teškim deformitetima ili zbog teških oboljenja. Time se protesti stavljaju u iskrivljenu percepciju jer nije fokus na tome da život osoba sa invaliditetom nije vredan, već se protestuje zbog ugrožavanja fundamentalnog prava žena da same donose odluke o svom telu i trudnoći.

Neke od poruka na transparentima su „Dosta nam je“, „Nosite se“, „Abortusi bez granica“, „Ruke su vam krvave“, „Prava žena zajednička stvar“, „Vlada nije trudnoća, može da se ukloni“ i slično, protestantkinje i protestanti nose sa sobom crne kišobrane i ofingere. Javnost postavlja pitanje zdrvstvenih i životnih rizika koje će donositi ilegalni abortusi a koje će biti jedina opcija za žene koje neće moći sebi da priušte odlazak u inostranstvo, jer nijedna legislativa neće prekinuti praksu izvođenja abortusa.

Foto: Žene u crnom Srbija / Facebook

Stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog od 2015. godine, otkako su na vlasti, pokušavaju da ukinu pravo ženama na abortus pooštravajući zakone zbog čega su već više puta organizovani protesti žena na ulicama širom Poljske.

Pandemija koronavirusa je doprinela dodatnom ograničavanju ženskog prava na izbor oko odluka u vezi sa svojim telom time što su u nekim državama doneta ograničenja koja su se pravdala novim demografskim politikama ili neophodnošću redukcije troškova javnog zdravstva. Primerice, u Poljskoj je još početkom godine bila aktuelna diskusija koju je pokrenuo novi nacrt zakona koji je uvodio potpunu zabranu abortusa. U SAD-u, u saveznim državama Teksas i Ohajo su se prekidi trudnoće zabranili jer navodno nisu nužne medicinske usluge u uslovima svetske zdravstvene krize.

U Beogradu se danas ispred ambasade Poljske održava protest podrške ženama u Poljskoj.

I.P.

Prethodni članak

Radnici na internetu: „najveći dužnici u državi bezbrižno ne uplaćuju porez godinama“

Pretvorimo nezadovoljstvo postojećom politikom javnog zdravlja u plan za očuvanje zdravlja i zdravstva

Sledeći članak