Nikola Krstić: Srbija je odavno postala lovište u kojem se jure novinari, novinarke i ostali nepodobni građani

Izborni proces obeležile su hajke protiv novinara, targetiranje i ometanje u radu, pa čak i fizički napadi od strane aktivista vladajuće stranke. Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je targetiranje novinara od strane vlasti, a Nikola Krstić za Mašinu komentariše stanje u kom se novinarstvo u Srbiji našlo.

Kako ste ranije mogli da čitate na Mašini, izborni dan je u Srbiji više ličio na građanski rat.

U Novom Sadu je tokom izbornog dana napadnut novinar Danasa, Uglješa Bokić, a kako ovaj medij javlja, Bokić je od udarca zadobio nagnječenje grudne kosti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva nadležne institucije da reše ovaj slučaj u najkraćem roku i kazne napadača.

U saopštenju za javnost NUNS podseća da su i mnogi drugi novinari u Novom Sadu bili ometani dok su izveštavali o izborima, a u jednom trenutku i fizički ugroženi kada su aktivisti Srpske napredne stranke na njih bacili suzavac dok su izveštavali sa lokacije kod Novosadskog sajma na kojem se dešavao incident, kada je grupa građana razvalila vrata hale u kojoj je bio kol centar Srpske napredne stranke.

„Režimski tabloidi optužili su novinara portala 021.rs Žarka Bogosavljevića za nasilničko ponašanje na jednom biračkom mestu. Takođe, novinar Dinko Gruhonjić ponovo se našao na meti propagande SNS-a“, kažu iz NUNS-a i dodaju da su u Novom Sadu deljeni leci na kojima se Gruhonjić ponovo kleveće, a prethodno su članovi vladajuće stranke tokom kampanje govorili da je on kandidat ujedinjene opozicije za gradonačelnika Novog Sada.

Podsetimo, kourednik portala Mašina bio je još jedan od napadnutih novinara, kako su tokom izbornog dana u Zemun Polju na njega nasrnuli aktivisti Srpske napredne stranke. 

Za nasilje koje se dešavalo širom Srbije, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić optužila je novinare televizije N1. Prema njenim rečima, novinari su bili ti koji su izazivali tenzije u društvu, pozivali na nasilje i plasirali lažne vesti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije poručuje da je ovakvo targetiranje novinara od strane predsednice Skupštine sramno i veoma opasno. Optužiti novinare, sa pozicije najveće moći u državi, za nestabilnosti u društvu je neodgovorno, smatra NUNS.

Podsetimo, samo tokom meseca maja još jedan novinar je napadnut u centru Beograda, KRIK i Pištaljka su tuženi zbog svog izveštavanja, a uredniku Ozonpressa je pretio gradonačelnik Čačka.

„SNSrbija je odavno postala lovište u kojem se jure novinari i novinarke, ali i ostali nepodobni građani. Često to bude suptilno, skoro na ivici gaslajtovanja, pa da ljudi u novinarskoj profesiji sami sebe ponište, odnosno da odustanu od tog posla, jer im je prouzrokovao gomilu stresa, patnje, bolesti i dugova. Međutim, ponekada ova neoradikalska pošast ne može da izdrži, te se razjari, pa krene da svim snagama tuče, preti, gazi i pokušava da ubije preostale Mohikance u slobodnomedijskom svetu“, za Mašinu kaže novinar Nikola Krstić.

Prema njegovim rečima, jedino što trenutnu vlast odvaja od prethodnih, a posebno Miloševićeve, upravo je to što imaju međunarodnu podršku u „davljenju medijske guše u ovom kazamatu“.

„Jako je bitno da mediji poput KRIK-a ili Mašine opstanu u ovom mračnom Dobu Pacova, jer i ono će se jednog dana završiti, kada krenu sve ove narkokartelske kule da se urušavaju i ratnozločinačke jame da kosti izbacuju, pa će morati neko i o tome da izveštava“, zaključuje Krstić.

A.G.A.

Prethodni članak

Večeras prva dodela Nagrade „Borka Pavićević“ za javni gest

Skupština Slovenije odobrila priznanje Palestine kao suverene države

Sledeći članak