Norveška: pobeda levice nakon osam godina vladavine konzervativaca

Socijaldemokratska Radnička partija osvojila je naviše mandata na izborima u Norveškoj. Sastav buduće vladajuće koalicije još nije poznat.

Stortinget (Parlament Norveške); Izvor: Wikipedia

Konzervativna premijerka Erna Solberg priznala je pobedu levo orijentisane opozicije nakon izborne kampanje kojom su dominirala pitanja životne sredine i nejednakosti u Norveškoj.

„Za sada je posao konzervativne vlade završen“, rekla je Solberg u ponedeljak tokom obraćanja svojim pristalicama. „Želim da čestitam Jonasu Garu Stereu (Jonas Gahr Støre), koji, kako stvari stoje, ima jasnu većinu za formiranje vlade.“, izveštava The Guardian.

Međutim, oblik „crveno-zelene“ koalicije koja će upravljati nordijskom zemljom još nije jasan.

Naime, još nije poznato da li će se vladajuća koalicija sastojati od tri ili pet partija, a među temama oko kojih treba doći do zajedničkog jezika nalazi se i naftna industrija Norveške.

Radničkoj partiji bi odgovaralo da vladu formira sa Partijom centra i sa Socijalističkom levom partijom. Međutim potonja se zalaže za to da se u koaliciju uključe još dve parlamentarne stranke, komunistička Crvena partija i Zeleni.

Osim razlike po pitanju sastava buduće vladajuće koalicije Radnička partija i Socijalistička leva partija nemaju iste stavove ni po pitanju neftne industrije. Laburisti podržavaju naftnu industriju i smatraju da je ona osim obezbeđivanja velikog broja radnih mesta ključna za finansiranje države blagostanja.

Socijalisti ne zahtevaju brzu obustavu eksploatacije nafte ali zalažu se za postepeno smanjenje obima ove po životnu sredinu štetne industrije.

Nafta: stub prosperiteta i kamen spoticanja

Razlike u politici prema naftnoj industriji biće još veće ukoliko dođe do petočlane kolaicije. Naime, Crvena partija i Zeleni zastupaju kritičnije pozicije po pitanju eksploatacije nafte, od kojih potonji se zalažu za potpunu obustavu do 2035. godine.

Još jedan mogući kamen spoticanja među potencijalnim koalicionim partnerima je Evropska unija. Partija centra i Socialistička leva partija se protive članstvu Norveške u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), dok ga Radnička partija izrazito podržava.

Zbog razlika između partija koje se različito pozicioniraju na levom krilu političkog spektra pregovori o sklapanju koalicije bi mogli da potraju:

„Pregovaraćemo sa drugim strankama koliko god je potrebno i nećemo reći da je stvar odlučena dok ona zaista ne bude odlučena“ izjavio je lider Radničke partije Jonas Gar Stere.

Rezultati sugerišu da su „zelene glasove“ pre svega osvojile Socijalistička leva partija i Cvena partija, kojima je uz pitanja životne sredine takođe središnje i pitanje društvenih nejednakosti.

Prema preliminarnim rezultatima, koji, doduše uključuju skoro sve prebrojane glasove u sledećem sazivu parlamenta Radnička partija imaće 48 mandata, Konzervativna partija 36, Partija centra 28, Socijalistička leva partija 13, Crvena partija 8, a Zeleni 3 mandata.

A.J.

Prethodni članak

Naoružana internet sloboda

SZO: potrebno je ubrzati proces vakcinacije i uspostaviti pravednu vakcinaciju na globalnom nivou

Sledeći članak