Nova obustava rada u Pošti – radnici nezadovoljni predlozima rukovodstva i vlasti

Foto: Zorica Jovanovic‎ / Udruzenje radnika “Pošte” Srbije – Goran Klještan BOSKE / Facebook

Glavni poštanski centar u Zemunu se ponovo nalazi u blokadi nakon što su radnice i radnici sinoć obustavili rad. Poštari koji su pristigli iz nekoliko gradova su ispred GPC Zemun organizovali protest prethodne večeri kako bi izrazili nezadovoljstvo prema rukovodstvu i vlastima koji nisu ispoštovali dogovore o povećanju plata.

Samoorganizovani radnici i radnice Pošte Srbije su pokrenuli novi štrajk u svom preduzeću pošto su nezadovoljni predlogom rukovodstva o povećanju zarada.

Predstavnici radničke pregovaračke grupe su pokušavali da dobiju ponudu od rukovodstva nekoliko meseci, do čega nije dolazilo. Nakon što im je dat rok od sedam dana da se izjasne, rukovodstvo Pošte je predložilo linearni model povećanja zarada svim zaposlenima za 10%. Radnici nisu prihvatili ovu ponudu i odlučili da ipak održe prethodno planirani protest.

Vladimir Đokić, radnik Pošte koji je deo radničke pregovaračke grupe je za Mašinu ovako prokomentarisao tok pregovora:

Cene poštanskih usluga su povećane od avgusta ove godine kako bi se došlo do sredstava za povećanje plata radnicima koji su finasijski ugroženi. Međutim, oni predlažu 10% linearnog povećanja. Mi smo apsolutno protiv toga. Ne može se procentualno isto povećavati plata onima koji primaju 28 hiljada i onima sa 160 hiljada. Naš predlog je da najugroženiji radnici dobiju najveće povećanje, a oni sa najvećim primanjima najmanje.

Kako saznaje Mašina osim u GPC Zemun rad je obustavljen i u glavnim centrima u Nišu i Novom Sadu. U Zrenjaninu je rad pošta gotovo u potpunosti blokiran s obzirom da rad obustavljaju i šalterski radnici i radnice. Pošte nisu radile u Šidu, Smederevskoj Palanci, Šapcu, Lazarevcu, neke pošte u centru Beograda, na Savskom Vencu, Novom Beogradu i Zemunu. Međutim, kako saznajemo od naših izvora, s obzirom da je štrajk samoorganizovan stalno se priključuju i nove jedinice ili samo delovi određenih pošta.

Iako je štrajk tek počeo, rukovodstvo, poučeno prethodnim iskustvom, odmah je krenulo sa pritiscima na nezadovoljne radnike. Kako saznajemo, uprave svih pošta su dobile dopis u kojem se od njih traži da vode evidenciju o radnicima koji odbijaju da obavljaju svoje zadatke.

Foto: Lidija Djurdjevic / ‎Udruzenje radnika “Pošte” Srbije – Goran Klještan BOSKE / Facebook

Da podsetimo, samoorganizovani štrajk u Pošti je vođen i tokom marta ove godine kada je takođe bilo dosta obustava rada što je otežao rad Pošte. Vlada je tada imenovala Nebojšu Stefanovića za pregovarača sa radnicima a do postizanja dogovora je došlo 30. marta. Po tom dogovoru formirana radna grupa, u kojoj su i predstavnici radnika, trebalo je da dostavi vladi predlog za povećanje zarada do kraja novembra do čega nije došlo.

Nakon pokretanja novog štrajka predstavnici vlade su zakazali hitan sastanak pregovaračkog tima za sredu, međutim taj sastanak je danas pomeren za petak. O daljem toku štrajka radnici i radnice će se izjasniti nakon što budu upoznati sa rezultatima ovog sastanka.

M.M.

Prethodni članak

Bolivija: novi izbori u martu 2020.

Radnici Pošte traže pravedniju raspodelu zarada

Sledeći članak