Novi ciklus kampanje „Podrži Super devojčice“

Alternativni centar za devojke je pokrenuo novi ciklus kampanje „Podrži Super devojčice“ i konkurs za stipendiranje devojčica.

kampanja Podrži Super devojčice

Podrži Super devojčice je crowdfunding kampanja u okviru koje se prikupljaju sredstva za podršku talentovanim devojčicama u Srbiji, kako bi mogle da se dalje usavršavaju i napreduju u oblasti nauke, umetnosti i sporta kažu iz Alternativnog centra za devojke.

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, kampanja prikupljanja sredstava kreće 1. septembra i trajaće sve do 10. oktobra 2023. godine, a konkurs za stipendistkinje biće otvoren od 15. do 30. septembra.

Pravo na učešće u konkursu za stipendistkinje imaju sve devojčice sa područja Srbije, uzrasta od 8 do 14 godina „koje žele da razvijaju svoje talente i veštine u oblasti sporta, umetnosti i nauke“, a roditelji ili staratelji ih mogu prijaviti ovde. Odabranim stipendistkinjama Alternativni centar za devojke dodeliće jednokratnu novčanu stipendiju u iznosu od 25.000 RSD, a obaveštenje o proglašenju stipendistkinja objaviće 11. oktobra na Međunarodni dan devojčica.

„Svesne smo da devojčice u Srbiji, naročito one koje žive u teškim životnim uslovima, nemaju jednake šanse da se obrazuju i time dobiju adekvatne uslove za razvoj svojih talenata i to nam je bio glavni motiv za pokretanje ove kampanje“, navode iz Alternativnog centra za devojke.

Na osnovu analize preko 600 dosadašnjih prijava za stipendije u protekle dve godine, iz ove organizacije zaključuju da postoji velika potreba za dodatnom finansijskom podrškom u obrazovanju devojčica:

„Dostupnost različitih edukativnih sadržaja nije svima podjednako omogućena, pogotovo ne onim devojčicama koje žive u manje razvijenim sredinama, u samohranim roditeljskim porodicama, višečlanim porodicama ili usled nepovoljnog imovinskog statusa. Ono što se najčešće ukazalo kao potreba devojčica koje se prijavljuju za jednokratne stipendije jeste kupovina ili popravka sportske opreme ili muzičkih instrumenata, kupovina pribora za rad, popravka ili kupovina računara, koji nisu svima dostupni za učenje i razvoj.“

Pored toga, navode organizatorke kampanje, „stipendija im je neophodna za dalju edukaciju, da sebi priušte potrebnu literaturu, ili dodatne časove, kao i da plate prevoz do škola i vežbališta ili da uplate sebi kotizaciju za takmičenja i sportske ili umetničke kampove.“

Ova kampanja se organizuje povodom Međunarodnog dana devojčica koji se obeležava 11. oktobra, već treću godinu za redom, a u cilju afirmacije obrazovanja devojčica i podizanja svesti o njihovom položaju u svetu i kod nas.

Organizatorke navode značajne rezultate kampanje do sada: „2022. godini smo zahvaljujući donacijama građana i građanki uspele da prikupimo 519.335 dinara, a uz dodatak duplirane sume od Trag fondacije ukupno 905.481 dinara, čime smo obezbedile sredstva za 20 stipendija povodom Međunarodnog dana devojčica, i još sedam stipendija povodom Međunarodnog dana devojčica u IKT-u u aprilu 2023, koje su dodeljene devojčicama širom Srbije.“

Cilj aktuelne kampanje je da se prikupi najmanje 280,000,00 dinara kako bi najmanje 10 Super devojčica dobilo jednokratnu stipendiju, kažu iz Alternativnog centra i dodaju da i ove godine uz podršku Trag fondacije, svaki uplaćen iznos će biti dupliran sve do prikupljenog iznosa od 350 000,00 RSD, čime će veći broj devojčica dobiti potrebnu podršku.

Prednost pri odabiru stipendistkinja imaće devojčice koje žive u nepodržavajućim životnim uslovima. O izboru dobitnica odlučivaće komisija koju čine umetnice, naučnice, sportistkinje i aktivistkinje za prava devojčica i mladih žena. „Solidarnost je naša moć!“ zaključuju iz Alternativnog centra za devojke.

Informacije kako možete podržati kampanju donacijama možete pronaći ovde.

I.P.

Prethodni članak

Svetski dan kontracepcije: „Moć izbora“ ko ga ima

Šumadinci zakazali sastanak zbog rudarskih istraživanja u Kniću i Kraljevu

Sledeći članak