Novi protest radnica i radnika IMT-a

foto: Irena Pejić
foto: Irena Pejić

Novi protest radnika i radnica Industrije mašina i traktora (IMT) organizovan je juče na šezdesetdevetu godišnjicu od osnivanja ove firme.

Tokom protesta, koji se ovog puta dešavao ispred fabričke kapije na Novom Beogradu, radnici i radnice su još jednom predstavili svoje zahteve i ukazali na priliku da se tokom predsedničkih izbora budući kandidati izjasne o pitanju rešavanja problema IMT-a.

Kao predstavnica radnica i radnika IMT-a okupljenima se obratila Svetlana Pandžić i pozvala sve bivše zaposlene IMT-a da potpišu peticiju za ponovno otvaranje fabrike i pokretanje proizvodnje, kao i da se radnicima isplate zaostale zarade.

Od septembra 2015. godine IMT se nalazi u stečajnom postupku uprkos prethodnim najavama predstavnika vlasti da će država podržati fabriku kako bi do 2018. godine mogla da proizvede i do 15000 traktora. Ipak, u IMT-u je proizvodnja najpre značajno umanjena, a tome je posledično usledilo i značajno smanjenje broja zaposlenih da bi fabrika konačno bila zatvorena.

Nakon više protesta u prethodnom periodu i protestnih pisama koja su prosledili premijeru Aleksandru Vučiću, ispred zaključane fabrike a onda i ispred vlade Republike Srbije, radnici i radnice IMT-a su se ponovo okupili kako bi od vlasti zahtevali adresiranje deindustrijalizacije i stanja u industrijskom sektoru u Srbiji danas.

Ukazano je i na slično stanje u regiji a naveden je i pozitivan primer borbe radnica i radnika tuzlanske fabrike deterdženata Dita koji treba slediti.

Kako organizatori protesta naglašavaju, tržište za proizvode IMT-a postoji pa postavljaju pitanje razloga za odbijanje strateških partnera. Rukovodstvo IMT-a pronašlo je strateškog partnera u indijskoj kompaniji Tafe ali vlasti nisu odgovorile na nekoliko tenderskih pisama zainteresovanih partnera. Naglašeno je i kako je urušavanje domaće industrije povezano sa evroatlantskim integracijama zarad interesa moćnijeg stranog kapitala.

Protest su podržali i predstavnici nekoliko levičarskih organizacija – Levi samit Srbije, Marks21, Levica Srbije i Komunistička partija. U svojim obraćanjima oni su istakli kako postojeće parlamentarne političke partije neće pokrenuti IMT i ukazali na nužnost povezivanja borbi radnika, penzionera, studenata, đaka i prosvetnih radnika.

Sledeći protest za IMT najavljen je za jedanaesti decembar za kada se planira ulazak radnica i radnika u fabrički kompleks kako bi se ustanovilo stanje i popisala postojeća oprema.

foto: Nenad Porobić
foto: Nenad Porobić
foto: Irena Pejić
foto: Irena Pejić

Prethodni članak

Kolika je prava cena Geoxovih cipela?

„Ja sam socijalista“

Sledeći članak