Novi Sad: aktivisti bez pouzdane informacije o odlaganju sednice Komisije za planove

Sednica Komisije za planove je odložena, makar je to informacija koju je grupa aktivista i aktivistkinja dobila jutros od obezbeđenja SPENS-a u Novom Sadu, i koju su podelili preko društvenih mreža.

Sednica na kojoj je Komisija za planove pred javnošću trebalo da razmatra primedbe građana na Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine počela je juče, ali je bila prekinuta intervencijom aktivista. Aktivisti su se danas okupili ispred amfiteatra SPENS-a, gde se jučerašnja sednica održavala, jer su u medijima videli informaciju da će komisija danas nastaviti zasedanje.

Obezbeđenje SPENS-a je okupljenima saopštilo da je sednica Komisije za planove je odložena. Aktivisti i građani su ostali bez pouzdanijeg izvora informacija.

Podsetimo, samo kao rezultat uličnih akcija, predato je bezmalo 13.000 primedbi na Nacrt GUP-a, a gradonačelnik Novog Sada je prokomentarisao da je ukupno zaprimljeno oko 15.000 primedbi.

Aktivisti dovode u pitanju stručnost i nepristrastnost članova komisije za planove.

Uoči jučerašnje sednice Ekološki front Novi Sad je na svom Facebook profilu pozvao građanke i građane da prisustvuju sednici i napisao da su pojedini članovi Komisije za planove bliski saradnici kompanije Galens.

Prema pisanju Ekološkog fronta među članovima komisije su arhitekta Ivan Brakočević „koji stoji iza Pupinove palate, i arhitekta Vaso Kresović, koji je za Galens do sada projektovao više od 66.000 kvadratnih metara stambenog prostora u Novom Sadu.“

Na jučerašnjoj sednici aktivisti su svoje nezadovoljstvo izrazili razvijanjem banera „GUP je GLUP“, nakon čega je upotrebljeno i pirotehničko sredstvo u sali na SPENS-u, u kojem se održavala sednica.

„Hteli smo da poručimo da je dosta ignorisanja građana, s obzirom na to da je nemoguće da imamo komunikaciju preko institucija i da se struka bavi Generalnim urbanističkim planom, već vidimo da se time bave istaknuti SNS urbanisti u senci kompanije Galens“, izjavio je za Danas aktivista Brajan Brković nakon prekidanja sednice Komisije za planove.

Organizacije, aktivisti i građani koji se bore protiv donošenja novog GUP-a krajem februara su održali protest uoči kog su novinari Mašine razgovarali sa zastupnicima Ekološkog fronta Novi Sad o detaljima borbe za grad po meri ljudi koji žive u njemu.

U okviru razgovora sagovornici Mašine su skrenuli pažnju na zabrinjavajući trend rasta napada na aktiviste, koji su, kako su kazali, sve brutalniji. Ono što, pak, ohrabruje aktiviste je solidarnost koja je prisutna na terenu.

„Ono što je najbitnije je da su novosadski aktivisti i aktivistkinje solidarni i složni. Zajedništvo je neophodno u odbrani javnog interesa, ali isto tako i pojedinaca koji su na meti tabloida vladajuće stranke.“

Podsećamo i da je Društvo arhitekata Novog Sada uz zahtev da se Nacrt GUP-a povuče predložilo i Proglas u 10 tačaka sa smernicama i alternativnim idejama za izradu novog nacrta GUP-a koji bi ujedno obuhvatio duži period, odnosno važio do 2040. godine.

A.J.

Prethodni članak

Feministička obnova: temeljni zahtjevi ususret 8. martu i kasnije

Umetnica mora biti zdrava: o radu, životu i položaju žena u sektoru kulture

Sledeći članak