Novi sindikat u Albaniji okuplja radnike i radnice u kontakt centrima

Foto: Bora Mema / Facebook

Sindikat „Solidardnost“ koji će raditi na organizovanju radnika i radnica u kontakt centrima u Albaniji, osnovan je u Tirani, glavnom gradu te države.

„Solidarnost“ će predstavljati oko 30.000 radnica i radnika u kontakt centrima što je jedan od najbrže rastućih sektora u ekonomiji Albanije. Naime, u tom sektoru radi, prema procenama, 7% zvanično zaposlenih u toj državi.

Zaposleni u kontakt centrima koji se nalaze u Albaniji, uglavnom rade na pružanju usluga, odnosno komuniciranjem sa potrošačima na Italijanskom tržištu, za kompanije kao što su Amazon, Apple i Lottomatica.

Mi smo glas koji mušterije čuju kada im je potrebna podrška, sada, sa našim sindikatom, imamo i glas na našim radnim mestima. Osnivanje našeg sindikata je istorijski korak u podizanju standarda u našem sektoru, a naši poslodavci bi odmah trebalo da uđu u pregovore za postizanjem granskog kolektivnog ugovora – rekao je predvodnik radnika kompanije Teleperformance.

Osnivačka Skupština „Solidarnosti“ je održana 17. februara dok su već sledećeg jutra predata dokumenta u cilju zvaničnog registrovanja sindikata. Ovo je prvi sindikat formiran u Albaniji u proteklih osamdeset godina.

Organizovanje zaposlenih u kontakt centrima i formiranje sindikata su pomogli Institut za kritiku i društvenu emancipaciju (alb. Instituti për Kritikë dhe Emancipim Shoqëror) i UNI Global Union – federacija koja predstavlja 20 miliona radnika i radnica u uslužnom sektoru u 150 zemalja.

S obzirom na rapidno širenje kontakt centara u Albaniji, morali smo se potruditi da ovi novi poslovi imaju dobre radne uslove i zarade za dostojanstven život. Ne smemo dozvoliti globalnim autsorsing kompanijama kao što je Teleperformance da spuštaju standarde za albanske radnike i radnice – rekla je Bora Mema iz Instituta za kritiku i društvenu emancipaciju.

Pokretanje sindikata „Solidarnost“ pokazuje da je i u našem regionu moguće i potrebno organizovati rastući broj radnika i radnica u uslužnom sektoru koji su već godinama suočeni sa lošim radnim uslovima i gotovo bez sindikalnih organizacija koje bi ih predstavljale.

M.M.

Prethodni članak

„Boško Buha“ – neizvesna sudbina kulturnog dobra

Privatizacija banja – otuđivanje javnih dobara i mogućnosti lečenja

Sledeći članak