Obeleženo godinu dana od usvajanja nacrta za GUP NS 2030

Danas u 11 časova u Novom Sadu održana je protestna akcija u sklopu protesta „Srbija protiv nasilja“. Akcijom je obeleženo godinu dana od usvajanja nacrta za GUP NS 2030 uprkos volji građana i incidentima u kojima je bilo i povređenih.

Organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ u Novom Sadu održali su za danas protestnu akciju u prolazu između zgrade Banovine i Skupštine Vojvodine kojom su obeležili godinu dana od usvajanja nacrta Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad do 2030. godine.

Podsetimo, kako je Mašina ranije izveštavala, građani, građanke, predstavnici civilnog sektora i opozicije su se pre tačno godinu dana okupili ispred zgrade skupštine Vojvodine zahtevajući da sporni nacrt Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad bude povučen. Tom prilikom je u više navrata došlo do sukoba između građana, kojih je bilo oko stotinu, i pripadnika policije i privatnog obezbeđenja.

Kako smo tada pisali, aktivisti su smatrali da će GUP NS 2030 omogućiti investitorima bliskim novosadskim vlastima da betonizuju grad do krajnjih granica i, između ostalog, izgrade Novi Sad na vodi, te da je nacrt plana izradila korumpirana i nestručna komisija.

Današnji protest prati i redovno zasedanje sednice Narodne skupštine na kom se, između ostalog, za usvajanje na dnevnom redu nalazi i Zakon o planiranju i izgradnji za koji su stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti urbanizma ocenili da favorizuje privatni nauštrb javnog interesa. To znači da investitor lakše i brže dobija dozvolu za izgradnju, recimo, zgrade od pet spratova na parceli gde je važećim planom dozvoljena zgrada do tri sprata“, izjavila je urbanistkinja Božena Stojić iz organizacije Ministarstvo prostora ranije za Mašinu.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI je podsetio da je 18. jula, svega dan uoči početka održavanja sednice Skupštine na kojoj se o Predlogu izmena Zakona o planiranju i izgradnji raspravlja, održano javno slušanje o tom zakonu.

Kao što smo ranije pisali, nakon što je 4. maja Vlada Srbije usvojila predlog zakona, a 8. maja ga uputila Narodnoj skupštini, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI je 10. maja, pre više od dva meseca, uputio zahtev za održavanje javnog slušanja resornom odboru i svim poslaničkim grupama. Predlog za održavanje javnog slušanja resornom odboru su još 16. maja izneli narodni poslanici iz poslaničkih grupa Zajedno i Ne davimo Beograd.

Javno slušanje je ipak održano tik pred početak redovnog zasedanja Skupštine, a na njemu nije bilo vremena za stavove javnosti, što je samo nastavak mehanizma isključivanja javnosti iz demokratskog odlučivanja, jer je, prema navodima RERI-ja, Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji usvojen na sednici Vlade bez objavljenog izveštaja o održanoj javnoj raspravi, čime su građani i organizacije koje su uputile primedbe ostale uskraćene za informacije o njihovim primedbama.

Današnja protestna akcija u Novom Sadu ponovo je adresirala problem investitorskog urbanizma koji dobija sistemsku podršku države a koji je u suprotnosti sa javnim interesom razvoja grada.

I.P.

Prethodni članak

Staro Sajmište: Politika rušenja i istorijski revizionizam

Preminuo je Oleksandr Kravčuk, ukrajinski ekonomista i urednik levičarskog časopisa „Commons“

Sledeći članak