GUP za Novi Sad usvojen uprkos protestu. Lazović: „Građani su pokazali veliku srčanost u borbi za očuvanje javnog interesa“

Skupština Vojvodine usvojila je nacrt za GUP NS 2030 uprkos volji građana i incidentima u kojima ima i povređenih.

Građani i predstavnici civilnog sektora i opozicije jutros su se okupili ispred zgrade skupštine Vojvodine zahtevajući da sporni nacrt Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad bude povučen. Tražili su i da se jedan od njihovih predstavnika obrati poslanicima.

Umesto toga, tokom protesta je u više navrata došlo do sukoba između građana, kojih je bilo oko stotinu, i pripadnika policije i privatnog obezbeđenja.  

Do prve konfrontacije je došlo kada su okupljeni pokušali da probiju ogradu postavljenu oko zgrade Skupštine. Aktivirane su i dimne bombe, a demonstranti su posipali zelenom bojom štitove policajaca. N1 je objavio nezvanična saznanja da je jedna osoba teže povređena u naletu policije i da se nalazi u Urgentnom centru, a obezbeđenje nasrnulo na narodnog poslanika Radomira Lazovića iz Ne davimo Beograd.

„Oborili su me na zemlju, gurali pesnicama u glavu i naterali da izađem iz zgrade skupštine. Nije pomoglo ni to što sam objasnio ko sam. Oni se meni nisu predstavili. To govorim jer SNS često koristi partijsko obezbeđenje, a ne policiju. Još uvek ne znamo da li je to bio slučaj i danas“, izjavio je za Mašinu Lazović.

„Građani su pokazali veliku srčanost u borbi za očuvanje javnog interesa i zaustavljanja ono što nosi GUP Novog Sada, a to je prihvatanje koncepta investitorskog urbanizma, otimanje javnih i privatnih dobara i devastacija Novog Sada“, smatra predstavnik Ne davimo Beograd.

Lazović je oštro osudio nepotrebno nasilje koje su policija i obezbeđenje neimenovanog lica izvršili nad građanima, ocenivši da je samo igrom slučaja teže povređena svega jedna osoba, dok je mnogo ljudi pretrpelo različite vrste maltretiranja.

Podsetimo, aktivisti smatraju da će GUP NS 2030 omogućiti investitorima bliskim novosadskim vlastima da betonizuju grad do krajnjih granica i, između ostalog, izgrade Novi Sad na vodi. Oni takođe tvrde da je nacrt plana izradila korumpirana i nestručna komisija. Aktivisti za današnje incidente odgovornima smatraju vlasti koje rade protiv volje i interesa stanovništva.

Očekivano, gradonačelnik Novog Sada je danas izjavio da je GUP „apsolutno razvojan, dobro odmeren, koncipiran od strane struke, a ne od političkih aktivista“, tvrdeći i da je policija tokom protesta reagovala adekvatno.

„Ne znam šta su očekivali? Da nas tuku? Valjda im je to bio cilj. Valjda su želeli da napadnu gradonačelnika, ali da on ne može da se brani, da ne sme ni policija, niti obezbeđenje Skupštine da ga brane. Možete da protestujete uvek i kad god to želite, ali ne možete i da budete nasilni“, izjavio je gradonačelnik Novog Sada, a prenosi Radio 021.

„Svedočim niko nije došao sa namerom da bude nasilan već da se jedna osoba, Nebojša Milenković, obrati ljudima i iznese svoje mišljenje, što mu nije dozvoljeno“, konstatuje Lazović. Narodni poslanik dodaje da je pokušao da uđe u zgradu skupštine, uspevši da stigne samo do hola, gde ga je nekoliko nepoznatih lica zaustavilo i primenilo nasilje.

Vučević je ranije izneo na koji način razume demokratiju i građansku participaciju, komentarišući da je protest „deo demokratskog diskursa – oni će da protestuju, zvižde, prete, a mi ćemo da radimo i to je to“. Usvajanju GUP-a su se na samom zasedanju usprotivili samo odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.

„Jedino što imamo da poručimo trenutno je: pustite privedene i pretučene!“, poručuju putem društvenih mreža iz Ekološkog fronta Novi Sad, inicijatora protesta.

I.K.

Prethodni članak

„Razapinju me i pokušavaju da me slome“, kaže Stefan Mitrović predsednik sindikata u Pošti

Savez samostalnih sindikata apeluje na povećanu zaštitu zdravlja i bezbednosti radnika tokom toplotnog talasa

Sledeći članak