Aktivisti pozivaju na protest „Protiv GUP-a – svi za Novi Sad!“

Građani i predstavnici brojnih civilnih organizacija okupiće se u četvrtak, 21. jula, ispred Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine da bi pokušali da spreče donošenje novog Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad, koji smatraju štetnim po razvoj grada i životnu sredinu.

 „Za ovako izrađen strateški dokument najvišeg reda jednog grada ne postoji potreba, niti demografski parametri. Takođe, plan nema viziju razvoja grada, gura ga u velika zaduženja, neusklađen je sa planovima višeg reda i ostavlja mogućnost za korupciju, jer zavisi samo od odnosa Grad – investitori, često na štetu građana koji nisu pitani“, stoji u pozivu na okupljanje koje je građanima, aktivistima, medijima i predstavnicima političkih i civilnih organizacija putem društvenih mreža uputilo petnaest novosadskih civilnih organizacija. Protest zakazan za 21. jul u 9 časova nazivaju poslednjom šansom da se spreči donošenje spornog plana.

Aktivisti zahtevaju da se Predlog Generalnog urbanističkog plana NS 2030 odbaci i krene u izradu novog, i to putem procesa koji bi uključio građane i vodio se javnim interesom. Oni podsećaju na to da su na štetnost ovog dokumenta i propuste obrađivača prethodno ukazivale i stručne organizacije poput Društva arhitekata Novog Sada (DANS). Igor Vukičević, arhitekta i član EKO Društvene akcije, je ranije za Mašinu prokomentarisao manjkavosti plana, u koje, između ostalog, ubraja i nekritičko prenošenje prevaziđenih rešenja iz prethodnih planova.

„Neretko se identično rešenje bloka prekomerne izgrađenosti i spratnosti primenjuje na sve nove delove grada, bez ikakvog osvrta na trenutne fizičke i demografske parametre, postojeće stanje potencijalnog zaštićenog ili nezaštićenog istorijskog nasleđa, ili, u slučaju neizgrađenih delova grada – potencijalnog zaštićenog ili nezaštićenog staništa određenih biljnih i životinjskih vrsta“, izjavio je Vukčević.

Kao i obično, građani su prethodno bezuspešno pokušali da sa nadležnima pregovaraju formalnim putem.

„Mi smo iscrpeli sva institucionalna sredstva koja su nam bila na raspolaganju. Od prikupljanja potpisa, iznošenja predloga izmena GUP-a na javnim raspravama, do podnošenja različitih prijava, i sve to u saradnji sa stručnjacima koji su ukazivali kako na štetnost sadržaja GUP-a, tako i na proceduralne propuste i neusklađenosti dokumenata“, izjavio je za Mašinu Miran Pogačar iz Ekološkog fronta Novi Sad.

Nadležni nisu usvojili ni jednu suštinsku primedbu građana, već samo estetske korekcije, ocenjuju aktivisti. Oni takođe tvrde da članovi Komisije za planove ne raspolažu urbanističkim licencama i iskustvom u planiranju, te da rade u službi firme Galens. Podsetimo, nezadovoljni građani su u martu 2022. prekinuli jednu od sednica Komisije razvivši baner „GUP je GLUP“ i aktiviravši dimnu bombu, nakon čega je troje aktivista privedeno.

„Umesto GUP-a u interesu građana, umesto odgovornog urbanističkog  planiranja uređenih, ekološki prihvatljivih, održivih i humanih uslova življenja, mi smo dobili GUP koji je zapravo dugoročni biznis plan povlašćenih investitora, vladajuće političke kaste i poslušne struke u uništenim institucijama“, komentariše za Mašinu Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore. Ona smatra da bi usvajanje GUP NS 2030 Novom Sadu doneo „još betona i behatona“ i doprinelo legitimizaciji investitorskog urbanizma, a ugrozilo životnu sredinu, javni prostor, kulturno i arhitektonsko nasleđe, kao i kvalitet života stanovništva.

Arsić skreće pažnju i na to da je GUP opasan i po već ugrožene šume Fruške Gore, jer pojedine delove označava kao opšte gradske centre (OCG).

„U poslednjih petnaestak godina razvijeni su razni modeli špekulantskog urbanizma, ali OGC je ona vrhunska urbanistička planska ‘caka’ koja se pokazala kao dobitna formula za bogaćenje pojedinaca preko uništavanja Grada. Sa ovakvim GUP-om imamo ogoljeni razvoj  građevinskog biznisa povlašćenih investitora na štetu javnog interesa“, odlučna je predstavnica Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

„Ovo su oni događaji kada je zaista bitno pokazati na kojoj smo strani“, kaže aktivistkinja, dodajući da je po njenom mišljenju to što je poziv na protest upućen svim akterima u javnoj sferi pokazatelj napretka i zrelosti civilnog sektora. Predstavnici civilnog društva u Novom Sadu su i ranije ukazivali na značaj solidarnosti za odbranu javnog interesa, ali i zaštiti pojedinih aktivista koji trpe represiju.

Novosadski aktivisti su tokom proteklih meseci „zbili redove“ protiveći se izgradnji mosta zbog koga prete da budu žrtvovane poslednje zelene oaze u gradu, Šodroš i Ribarsko ostrvo. Građani su zahtevali da se ovaj deo obale Dunava, koja je ekološki koridor pod međunarodnom zaštitom, proglasi parkom ili spomenikom prirode, objave svi dokumenti  vezani za izgradnju mosta u nastavku Bulevara Evrope i pokrenu krivične i prekršajne prijave protiv izvođača radova koji po njihovim navodima vrši bespravnu seču drveća.

Na ovaj problem su u martu pokušali da skrenu pažnju performansom „Cirkus zvani most bez dozvole“, a od početka juna seču sprečavaju fizičkim prisustvom, odnosno stražama, pokrenuvši „Šodroš Survivor Kamp“. Izgradnja mosta na Šodrošu nije direktno vezana za GUP, objašnjava Pogačar, jer se ona vodi kao projekat od nacionalnog značaja, ali im je, kako iznosi, zajedničko to što pokazuju kako SNS stavlja svoje interese i trku za profitom ispred interesa građana.

Kako smo već pisali, stručna udruženja sve glasnije skreću pažnju na manjkavosti procesa planiranja u Srbiji, uključujući one koje se iskazuju i u domenu participacije, a čiji je jedan od primera i aktuelni proces izrade i sadržaj nacrta GUP-a Beograda.

Iz Ekološkog fronta Novi Sad poručuju da u okolnostima potpunog ignorisanja volje građana i upozorenja nezavisnih stručnjaka od strane gradske vlasti, institucija i zastrašenih urbanista, aktivisti nemaju drugog izbora „nego da u završnoj fazi ovog zločina preuzmemo odgovornost i damo sve od sebe da ga sprečimo“.  

„Pošto smo preuzeli na sebe da branimo javni interes građana Novog Sada, a protiv investitorskog koji SNS već deceniju zastupa, mi imamo obavezu i dužnost da javni interes branimo do kraja“, zaključuje Miran Pogačar.

Poziv na protest potpisuju Šodroš Survivor kamp, Ekološki front Novi Sad, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA, Eko straža Novi Sad, Dunavac Šodroš, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma, Za zeleno Novo naselje, Sačuvajmo Liman od betona, Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad, Futoška incijativa, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis Nezavisni članovi Saveta MZ ,,Liman’’, MZ ,,Liman 3″ i MZ ,,Ivo Andrić”, NVO Sveti Dunav i Omladinsko studentska akcija Novi Sad.

I.K.

Prethodni članak

ASTRA: Srbija nazadovala u izveštaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima za 2022. godinu

„Razapinju me i pokušavaju da me slome“, kaže Stefan Mitrović predsednik sindikata u Pošti

Sledeći članak