Objavljeno istraživanje „Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i nege u Srbiji“

Diskusioni forum pod nazivom „Osnaživanje radnica u pomagačkim poslovima“ održan je nedavno u Beogradu, na kome je predstavljeno istraživanje „Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i nege u Srbiji“.

radnice Jure

Forum je održan sa ciljem da se predstavi istraživanje i bolje razume položaj radnica koje pružaju usluge čišćenja i brige i nege. Istraživanje „Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i nege u Srbiji“, realizovala je SeConS grupa za razvojnu inicijativu u saradnji sa organizacijom ASTRA, uz finansijsku podršku fondacije Rosa Luxemburg Stiftung.

Studija je istražila uslove rada, perspektive i izazove kroz iskustva žena koje obavljaju poslove čišćenja i nege u domaćinstvima u Srbiji i inostranstvu. Istraživanje je obuhvatilo analizu iskustava žena koje su tražile posao formalno ili neformalno – preko agencija, online platformi i preko preporuka, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Rezultati istraživanja ukazuju na izuzetno prekaran rad žena koje čine većinsku radnu snagu u ovom sektoru, nedostatak adekvatnih ugovora o radu koji dovodi do nedostatka osnovnih radnih prava poput zdravstvenog osiguranja i plaćenog bolovanja, kao i radnu eksploataciju stranih radnica.

Na diskusionom forumu su, pored predstavljanja ovog jednog od pionirskih istraživanja u ovoj oblasti u Srbiji, predstavljena i iskustva predstavnika organizacija civilnog društva i sindikata iz Hrvatske, Slovenije i Belgije pokazalo je da problemi u ovom sektoru postoje i na regionalnom i na evropskom nivou, uz manjak zakonske regulative, izuzetnu prekarnost rada i nedovoljnim sindikalnim angažovanjem.

Jan Knockaert iz organizacije Fairwork iz Belgije je istakao iskustvo sistema servisnih vaučera kao rešenje za, kako je navedeno na forumu, neregistrovan rad, dok je Nikola Ptić iz organizacije Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – BRID i sindikata RIS iz Hrvatske ponudio pregled javno finansiranog programa za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija. Matevž Hrnežnjak iz Centra za društvena istraživanja CEDRA iz Slovenije je izlagao analizu stanja sektora brige i nege u Sloveniji. Pokazalo se da sve zemlje imaju slične probleme: podkapacitiranost sektora brige i nege, povezanost ovog sektora sa radnim migracijama, nedovoljnu vidljivost rada unutar sektora i prekarnost rada ali i niske zarade.

Zaključci diskusionog foruma naglašavaju suštinsko zanemarivanje ovog sektora, nedostatak sindikalnog organizovanja i niske zarade, upućujući na potrebu za daljim istraživanjem i akcijama kako bi se poboljšali uslovi rada i položaj radnica u sektoru brige i nege.

I.P.

Prethodni članak

EU povećava ulaganja u vojnu industriju na sopstvenoj teritoriji – a time i u zagađenje

Od snova do dugova i eksploatacije: neispričana priča 11 radnika žrtava trgovine ljudima u Srbiji

Sledeći članak