Održan protest protiv izmena Zakona o eksproprijaciji

Građani se protive predlogu izmena zakona o eksproprijaciji o kome će Skupština Srbije danas odlučivati po hitnom postupku.

Nekoliko stotina građana odazvalo se pozivu grupe organizacija za zaštitu životne sredine i lokalnih inicijativa i ispred Skupštine Srbije okupljanjem izrazilo protivljenje usvajanju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji. Predlog je na dnevni red današnje sednice parlamenta po hitnom postupku stavljen prekjuče.

Najavljene izmene zakona i sporan način njihovog donošenja prethodno su negativno ocenile brojne organizacije civilnog društva. Nacionalni konvent o EU, krovna organizacija nevladinih organizacija koje prate evropske integracije u Srbiji, je juče u otvorenom pismu srpskom parlamentu upozorila na to da po predlogu zakona svi postupci postaju hitni:

“Svi postupci postaju hitni, što znači da se eksproprijacija sprovodi u roku od 5 (+3) dana. Zakon će omogućiti i privremeno zauzimanje zemljišta u trajanju od najduže tri godine, ako je u pitanju projekat koji Vlada proglasi za projekat od državnog ili međunarodnog značaja“.

Kako je na svom fb profilu izneo kolektiv Ministarstvo prostora:

„Ovaj predlog omogućava Vladi RS da bilo koji projekat proglasi projektom ‘od javnog značaja’, što znači da sva zemlja (od njive do kuće) podleže eksproprijaciji. Ovakva mogućnost stvara ozbiljnu nesigurnost kod građana jer, još jednom ističemo, ovo se odnosi na sve nepokretnosti, bez obzira na to koliko dugo je u vašem vlasništvu“.

Kako Nacionalni konvent o EU pojašnjava, kao međunarodni ugovor će moći da se tumači i svaki ugovor o kreditu, kao i svaki projekat koji proizlazi iz ugovora o strateškom partnerstvu. U otvorenom pismu se iznosi i da će sporne izmene zakona uvesti mogućnost da korisnici eksproprijacije budu i privatna preduzeća:

„Ovo naročito može biti slučaj u oblasti rudarstva, ako imamo u vidu da Zakon o rudarstvu omogućava da i privatne rudarske kompanije mogu biti korisnici eksproprijacije“, javnosti i poslanicima skreće pažnju Nacionalni konvent.

Deo građana je zabrinut da će vlast iskoristiti izmene Zakona o eksproprijaciji za brže sprovođenje projekta Jadar, ali i za moguće obračune sa političkim protivnicima, kako je naveo jedan od učesnika skupa. Nacionalni konvent naglašava da je Predlog suprotan Ustavu:

„Ovakav Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji predstavlja nedopustiv udar na privatnu svojinu građana, suprotno Ustavu Republike Srbije i principu pravne sigurnosti, čime se ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na mirno uživanje imovine“.

Iz organizacija civilnog društva ocenjuju i da je predlog u suprotnosti sa ciljem pridruživanja Evropskoj uniji i u tom smislu preuzetim obavezama. Predmet kritike je i već uobičajena praksa isključivanja javnosti iz procedure formulisanja zakona.

Organizacije civilnog društva pozvale su Vladu da povuče predlog, a Skupštinu Srbije da ga skine sa dnevnog reda današnje sednice.

I.K.

Prethodni članak

Intervju s Đulijom Kazalini: biti kustoskinja nije samo profesija već i politička praksa

Novinarka VOICE trpi pretnje zbog izveštavanja o položaju radnika

Sledeći članak