Održan treći protest ispred redakcije Informera

Treći protest zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem je održan ispred redakcije lista Informer juče u Beogradu.

Protest ispred Informera

Protest je bo zakazan u 17 časova ispred redakcije lista Informer, a okupljene su prošetale do Skupštine. Na protestu je bilo preko hiljadu ljudi koji su došli kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog izuzetno učestalog nasilja nad ženama, senzacionalističkog izveštavanja o nasilju nad ženama i čestim femicidima.

Žene su uzvicima, zvižducima i transparentima poslale poruku: „Želim da budem i sigurna, ne samo hrabra“, „Edukujte sinove“, „Nije tragedija, nego ubistvo“, „Kad ti kažu histerična, ti čuj borbena“. Prethodnih dve nedelje su održani protesti u Beogradu a potom i u Novom Sadu, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

U Srbiji je tokom ove godine u porodičnom nasilju ubijeno najmanje 22 žene, dok je prošle nedelje ubijena dvogodišnja devojčica.

Mediji svojim izveštavanjem ne smeju vršiti sekundarnu viktimizaciju žrtava nasilja i senzacionaistički izveštavati o nasilju kao porodičnim tragedijama, o čemu se više može pročitati u Smernicama za izveštavanje o nasilju nad ženama koje je izradila grupa Novinarke protiv nasilja nad ženama.

I.P.

Prethodni članak

Zaštita životne sredine u Srbiji: „Korak napred, nazad dva“

„Borićemo se za naše nastavnice i nastavnike“ – više desetine hiljada protestovalo u znak solidarnosti sa mađarskim prosvetarima, nastavak se očekuje 14. oktobra

Sledeći članak