Olimpijas: otkazi za radnike i radnice podugovaračkih firmi

Foto: joegoauk73 / Flickr

Kako saznaje Mašina, u nekoliko firmi u Nišu veliki broj tekstilnih radnica je dobilo otkaz, firme u kojima su radile se zatvaraju, a njihova dalja sudbina ostaje nejasna.

U pitanju su firme koje posluju na prostoru nekadašnje firme „Niteks“, većina su podugovarači „Olimpijas doo“ koja takođe ima proizvodni pogon u istom kompleksu na istoj adresi i većina firmi je u vlasništvu italijanskih preduzetnika. U pomenutim firmama se proizvodi za nekoliko svetski poznatih brendova ali najveći deo odlazi na „Beneton“ čiji je „Olimpijas doo“ direktni proizvođač. Kako saznajemo „Olimpijas doo“ za sada nastavlja proizvodnju.

Prema našim informacijama koje smo dobili od niških tekstilnih radnika, firme koje se zatvaraju ili će se zatvoriti vrlo uskoro su Tecnostiro, Nora, Tesil, Tuscan i Martitex koje zapošljavaju ukupno nekoliko stotina radnika a zatvaranje firmi i otkazi radnicima su došli iznenada, obzirom da su sve ove kompanije do pre nekoliko dana redovno poslovale, pa su radnice i radnici su iznenađeni ovakvim razvojem događaja.

„Nora Serbia“ je postupak likvidacije firme počela još pre par nedelja, o čemu su domaći mediji već pisali.

Kako nam je u izjavi potvrdila jedna radnica koja je želela da ostane anonimna, u pitanju je nekoliko firmi koje u gotovo isto vreme zatvaraju svoju proizvodnju te će po njenoj oceni ukupno oko sedamsto radnika ovih dana ostati bez posla. U njenoj konkretnoj firmi, u pitanju je između 300 i 350 radnica i radnika koji će ostati bez posla.

Calzedonia nastavlja proizvodnju uprkos opasnosti od širenja virusa; Foto: Yevgenia Belorusets / Clean Clothes Campaign

Kako nam je ona potvrdila, radnice i radnici za sada nisu dobili ništa napismeno ali im je na sastanku rečeno da će firme biti zatvorene i da će radnici ostati bez posla.

Održali su nam sastanak u četvrtak na kojem nam je saopšteno da se firma nalazi u problemima i da mora da se zatvori.

Ona je izrazila bojazan da radnici, ukoliko se firma bude zatvorila na ovaj način, neće imati pravo na otpremninu.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta firme nisu odgovorile na zahtev da prokometarišu naša saznanja.

No, ovo nije prvi slučaj brzinskog otpuštanja radnika iz firmi koje se bave tekstilom na teritoriji Niša: 2015. godine zatvorena je firma Planet sistem MG Serbia i bez posla ostavila oko 150 radnika, a u januaru je „Olimpijas je otpustio četrdesetak radnika sa izgovorom da je u pitanju sezonska fluktuacija radne snage. A kakao piše Istinomer, U pitanju je uobičajena praksa kada se radi o italijanskim investitorima koji ulažu u tekstilnu industriju u Srbiji ali i u Hrvatskoj.“

Firma Beneton je započela proizvodnju na pomenutoj lokaciji još 2011. godine kada je kupljen „Niteks“ za cenu od za samo nešto više od tri miliona evra ali je u isto vreme, kako su pisale Večernje Novosti, dobio i subvencije u vrednosti od devet hiljada evra po radnom mestu za zapošljavanje dve hiljade radnika. Međutim, Beneton se iz Srbije povlači već 2016. a proizvodnju preuzima firma „Olimpijas“. „Olimpijas“ se, međutim, u velikoj meri oslanja na podugovaračke firme koje se nalaze na istoj adresi u Nišu i koje zapošljavaju oko hiljadu radnika.

Podsećamo da je na lajv blogu međunarodne organizacije „Klin Klouz Kempejn“ pre nekoliko dana našao i izveštaj u kojem se tvrdi da se prema navodima radnika u fabričkom krugu u kojem posluju pomenute firme uprkos opasnosti od koronavirusa radi punom parom, čak i u tri smene, subotom i nedeljom i da se radnici transportuju u prepunim autobusima. Ista organizacija je 2017. godine uradila istraživanje koje ukazuje na izuzetno nezavidan i težak položaj radnika u tekstilnoj industriji.

Prethodni članak

Da li gradski prevoz može da isprati najavljene mere nakon vanrednog stanja?

Koronavirus i nasilje prema ženama – pandemija iz senke

Sledeći članak