Organizacije i pojedinke traže vraćanje lekcija u udžbenike biologije

Više od 50 organizacija i više od 350 pojedinaca/ki potpisalo je saopštenje kojim se zahteva od Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Vlade Republike Srbije da hitno vrate lekciju u udžbenike biologije i preduzmu sve druge mere koje garantuju sekularnost države i naučne sadržaje u javnom obrazovnom sistemu države.

Saopštenje potpisuje više od 50 organizacija i preko 350 pojedinki i pojedinaca, a taj broj se stalno uvećava. Potpisnice/ci saopštenja navode da se odlukom radne grupe Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i nadležnog Ministarstva nameće zaključak da svaki oblik govora o seksualnosti u školama – u prirodnim ili društvenim naukama – nije poželjan, pa utoliko ne treba da bude ni dozvoljen.

„U Republici Srbiji ne postoji predmet koji bi se bavio seksualnim razvitkom ljudske jedinke, takav da zahvati kako njene biološke osnove tako i društvene aspekte ljudske polnosti. Iako su učenici i učenice izloženi ispitivanju kompleksnih procesa mejoze i mitoze, te genetičkog razvoja ćelije i složenih organizama, naša telesnost, rodni, odnosno društveno određeni život polno specifičnih telesnih živih bića, kao i široko polje seksualnosti, za njih ostaju nedostupni“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, prethodno rešenje da se u jednoj lekciji u udžbeniku za biologiju za osmi razred obradi to pitanje, bilo je kompromisnog karaktera. „Biologija se otvorila i prema naučnim znanjima koja nisu nužno biološka, ali je time omogućeno da se na nivou osnovnog obrazovanja bar dotakne tema koja se ne može obrađivati u okviru geografije, matematike i drugih oblasti koje su dostupne na najnižem i jedinom obaveznom obrazovnom nivou“, navodi se.

Ukoliko najpozvaniji u javnoj raspravi o programu i sadržaju udžbenika za biologiju (biolozi i biološkinje, nastavnice i nastavnici, o čemu svedoče jasne reakcije Srpskog biološkog društva, svih bioloških fakulteta u zemlji i Nacionalnog prosvetnog saveta) ne vide problem, postaje očigledno da se danas ponavlja situacija iz 2017. godine kada je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po ubrzanom postupku zaustavilo projekat uvođenja Obrazovnih paketa o seksualnom nasilju. I tada, kao i sada, država reaguje pod pritiskom konzervativnih intelektualaca, političkih stranaka i crkve, upozoravaju potpisnice.

„Osuđujemo čin kojim se prosvetna pitanja uređuju na „Svenarodnom molebanu za svetinju braka i porodice“. Molebani nisu mesta na kojima se odlučuje o tome šta jeste ili nije nauka, niti se referendumima uređuju naučna dostignuća. Ako bude tako, možemo očekivati da se mnoštvo odseka na beogradskom univerzitetu zatvori zbog svoje tobožnje nenaučnosti.“

Potpisnice saopštenja možete videti ovde.

I.P

Prethodni članak

„Borićemo se za naše nastavnice i nastavnike“ – više desetine hiljada protestovalo u znak solidarnosti sa mađarskim prosvetarima, nastavak se očekuje 14. oktobra

Sindikalci iz Pošte započinju štrajk glađu dok se rukovodstvo hvali poslovnim uspesima

Sledeći članak