Oružari u razgovoru sa poslanicima u Narodnoj skupštini

Predstavnici Sindikalne organizacije Zastava oružje juče su proveli dan u Narodnoj skupštini gde su imali sastanke sa sedam opozicionih poslaničkih klubova koje su pokušali da upoznaju sa alarmantnom situacijom u kragujevačkoj fabrici oružja.

Predstavnici i predstavnice Oružara u Skupštini

Zastava oružje ove godine obeležava 170 godina postojanja – jedna od najstarijih fabrika u Srbiji i jedna od najznačajnijih proizvođača u okviru namenske industrije ovaj jubilej provodi u veoma nezavidnoj situaciji. Počeo je drugi mesec kako fabrika posluje bez direktora vođena nadzornim odborom koji sindikat optužuje za loše poslovanje.

Sindikalna organizacija od sredine decembra prošle godine pokušava da natera nadležne predstavnike vlasti da dovedu do rešenja kadrovskih problema i time omoguće rad fabrike koja je trenutno u velikim gubicima usled lošeg poslovanja. Iz perspektive sindikata radnici, njihove zarade i radni uslovi, su ti koji najviše trpe zbog svojevrsne blokade koja je nastala usled nepostojanja rukovodstva.

U sklopu ovih napora predstavnici i predstavnice sindikata oružara su juče održali sastanke sa poslaničkim klubovima: Ujedinjeni, Dveri, Nada, Narodna stranka, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno i Zeleno-Levi klub Ne davimo Beograd.

Kako je za Danas rekao Dragan Ilić, predsednik sindikata, poslanicima je predočena situacija u fabrici i oni su povodom toga obećali da će spremiti poslanička pitanja za predsednika vlade. Ilić je rekao i da postoji mogućnost da će se formirati Anketni odbor koji bi utvrdio odgovornost za stanje u fabrici Zastavi oružje.

Kako bi naveli nadležne da reše problem imenovanja generalnog direktora i razrešenja nadzornog odbora radnici Zastava oružja su održali i nekoliko jednosatnih obustava rada u prethodnih mesec dana, a poslednja je bila pre samo dva dana.

Osim toga, pre nego što su došli u Skupštinu, pre par nedelja, Sindikalna organizacija Zastva oružje je organizovala razgovor sa poslanicima iz Kragujevca na šta se odazvalo nekoliko opozicionih poslanika: Veroljub Stevanović, iz koalicije Nada, Dalibor Jekić, Stranka slobode i pravde, i Nikola Nešić, ispred koalicije Moramo.

S.T

Prethodni članak

Menja se Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije

Dopuna žalbe Bernskoj konvenciji zbog uništavanja Šodroša

Sledeći članak