Oružari više od mesec dana pokušavaju da navedu nadležne da postave novo rukovodstvo u fabrici

Više od mesec dana traje svojevrsna blokada rada u fabrici Zastava oružje u Kragujevcu. Radnici će i danas obustaviti rad kako bi naveli nadležne da se pozabave rešenjima.

Sindikalni zbor ispred fabrike

Oružari će i danas obustaviti rad na jedan sat kako bi nadležnima ukazali na loše stanje u jednoj od najstarijih fabrika u Srbiji i jednom od najznačajnijih proizvodnih pogona namenske industrije u zemlji. Radnici i radnice predvođeni Sindikalnom organizacijom Zastava oružje već više od mesec dana pokušavaju da dovedu do rešavanja problema nastalih usled izostanka imenovanja generalnog direktora preduzeća i, prema sindikatu, lošeg rada nadzornog odbora.

„Već 30 dana kako fabrika nema generalnog direktora, ne funkcioniše Izvršni odbor, dok se proizvodnja odvija na minimumu mogućeg, i 30 dana kako nadležni ne postavljaju pitanje odgovornosti što je jedna od najstarijih fabrika u Srbiji i na Balkanu dovedena u izuzetno težak položaj“, stoji u saopštenju sindikata.

Sudeći po sindikatu ovi problemi su doveli do velike krize u fabrici koja je suočena sa neuposlenošću, nedostatkom ugovora, stvaranjem neprodatih zaliha, krizom likvidnosti i dugovanjima dobavljačima.

„Fabrika ne može da održi proizvodnju jer nema osnovnih resursa, materijala, dok radnici rade u skoro hladnim halama i teškim uslovima rada“, navode u sindikatu.

Odgovornost Ministarstva odbrane?

U javnim istupanjima u poslednjih mesec dana sindikat oružara očekuje od vlasti, a naročito od Ministarstva odbrane da reaguju kako bi se rešila institucionalna kriza u preduzeću. Kako kažu u sindikatu, radnici su svedoci da je već godinama prisutna „privatizacija javne funkcije od strane predsednika Nadzornog odbora koji je i pukovnik Vojske Srbije, a koju bi trebalo da obavlja isključivo u javnom interesu“.

S druge strane ministar odbrane Miloš Vučević za loše poslovanje ove značajne fabrike namenske industrije ne okrivljuje loše poslovodstvo nego sindikat koji je svoje napore u poslednje vreme usmerio upravo ka rešavanju problema do koje je dovelo loše vođenje firme.

„Postoji taj sindrom samoupravljanja koji je nasleđen pre svega u toj namenskoj industriji…“, rekao je Vučević gostujući na televiziji Euronews Srbija.

Umesto da odgovornost za loše poslovanje i praktičnu blokadu rada kragujevačke fabrike pronađe u delovanju ministarstva koje vodi, a koje je i nadležno za postavljanje rukovodstva fabrike oružja, ili u postojećim rukovodećim odborima preduzeća, Vučević je po starom dobrom receptu krivicu svalio na radnike i navodni samoupravni mentalitet.

I ne samo da su radnici „samoupravljači“ nego su se drznuli da pričaju o problemima u preduzeću tokom „kosovske krize“: „Vi u trenutku dok je VS u punom statusu borbene gotovosti kažete mi smo nezadovoljni zato što nam je direktor taj ili ovaj“, rekao je Vučević.

Malo ko još veruje da ova vlast zaista želi da trajno reši pitanje odnosa sa Kosovom, pre će biti da se dobro koriste sa sporadičnim izbijanjem kriza – da li radnici treba da čekaju da se sve te vatre ugase i barikade uklone pre nego što progovore o problemima u njihovim firmama – ne.

Sindikat Zastava Oružje je zasmetao ministru zato što radi ono što on i drugi nadležni ne rade – pokušavaju da reše probleme u poslovanju preduzeća kako bi svima, a pre svega radnicima koje zastupa, bilo bolje.

Sindikat je na razgovore pozvao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se još uvek nije odazvao pozivu. Da li će se predsednik uključiti ostaje da vidimo, međutim teško je poverovati da su se kadrovska rešenja u namenskoj industriji i prethodnih godina dešavala bez znanja i odobrenja Vučića pa je pitanje i da li bi njegovo eventualno direktno uključivanje u rešavanje problema dovelo do ishoda koji bi radnici videli kao povoljan.

M.M.

Prethodni članak

Bau(k)kultur(e): Davos, evropska kulturna politika i Nacionalna prestonica kulture

Tužilaštvo u Novom Pazaru: mir, mir, mir, niko nije kriv za izlivanje mazuta u Rašku

Sledeći članak