Otkazan protest radnika Ikarbusa nakon dogovora o socijalnom programu

Isporuka Ikarbusovih autobusa Beogradu; Izvor: Wikipedia

Protest nezadovoljnih radnika Ikarbusa koji je najavljen za sutra, 10. januar, ispred vlade Srbije je otkazan nakon što je na sastanku u Ministarstvu privrede dogovoren socijalni program koji bi trebao da bude isplaćen preostalim radnicima ovog preduzeća.

Predsednik Samostalnog sindikata Ikarbusa, Dragan Bubić u razgovoru s novinarima Mašine je izjavio da je na sastanku koji je danas održan u Ministarstvu dogovoreno ono što su radnici i tražili.

Da zbrinemo ljude makar kroz neki socijalni program, jer ne možemo očekivati neke nove poslove dok se ne raspišu neki novi tenderi, a mi ne možemo da živimo bez para.

Bubić navodi da se početak isplate naknada radnicima očekuje u januaru.

Potvrdu o tome šta dogovoreni socijalni program na današnjem sastanku obuhvata, iz Ministarstva privrede do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Na pitanje da li se proizvodnja u Ikarbusu gasi, Bubić ponavlja da radnici ne mogu više da čekaju:

Šta će biti posle, videćemo.

Foto: Milovan Milenković / Kamerades

Isti problemi – ista rešenja

I pored najavljene privatizacije još iz juna prošle godine, radnici su od septembra bez ikakvih zarada, a problemi u poslovanju Ikarbusa, po izjavama rukovodstva firme, postoje još od sredine 2018. godine. Tada je direktor Ikarbusa, Aleksandar Vićentić, izjavio da bi novi većinski vlasnik trebalo da bude kineski Jinlong, „koji planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.“

Krajem 2018. godine, radnici su, nezadovoljni kašnjenjem zarada i funkcionisanjem fabrike takođe najavili protest ispred vlade. Tada su predstavnici radnika Ikarbusa tražili i nastavak kreditne podrške, kako bi se održala funkcionalnost fabrike i sačuvao kadar do okončanja privatizacije.

Tadašnji strahovi zaposlenih da će postupak privatizacije, koji je država dogovorila sa kineskim strateškim partnerom, biti doveden u pitanje zbog nedostatka para za funkcionisanje fabrike, su po svemu sudeći bili opravdani. Radnički problemi su i tada rešeni socijalnim programom za koji se tada opredelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili dvestotine evra po godini radnog staža, dok je u preduzeću ostalo 120 radnika.

Protest koji je bio najavljen za sutra radnici su hteli da organizuju zbog, kako kažu, neisplaćivanja zarada i nezadovoljstva jer nisu znali ko je vlasnik Ikarbusa, „država ili kinezi“.

„Nadamo se da će za par meseci kineska firma postati novi vlasnik“ kaže Bubić za Mašinu, i navodi da se ne zna da li radnici ostaju u Ikarbusu ili ne. Rukovodstvo Ikarbusa do objavljivanja ovog teksta nije bilo dostupno za izjave.

Podsećamo, “Ikarbus” postoji i posluje 97 godina.

I.P.

Prethodni članak

Desničarski predizborni sprint

Neprihvatljive naslovne stranice tabloida. Osude stručne javnosti i Ministarstva

Sledeći članak