Peti dan

Foto: Marko Miletić
Foto: Marko Miletić

I peti put po redu u gradovima širom Srbije održani su protesti protiv aktuelne vlasti. Danas su povučeni i konkretniji potezi povodom dalje saradnje studenta sa ostalim nezadovoljnim društvenim akterima.

Na petim demonstracijama okupljeni u Beogradu su najavili podršku sutrašnjem protestu policijskih i vojnih sindikata. Tako će se sutra beogradski studenti pridružiti vojnicima i policajcima u njihovom protestu koji je najavljen za podne ispred zgrade vlade. Upravo zbog ovoga će u subotu u Beogradu biti i novosadski demonstranti koji dolaze da iskažu solidarnost i podršku ali i zbog činjenice da je u prestonici Vojvodine najavljen kontramiting, verovatno sa ciljem izazivanja sukoba.

I u ostalim gradovima slična je situacija: Novi Sad – oko 5 hiljada, Niš – 3 hiljade, Kragujevac – više od hiljadu učesnika. Sva ova okupljanja su ponovila zahteve i beskmpromisno kritikovala sadašnji politički kurs obeležen privatizacijom i sistemskim razaranjem javnog sektora.

Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović

O povezivanju borbi radnika i studenata piše Marko Miletić, kourednik portala Mašina:

Danas je novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić posetio fabriku Goša u Smederevskoj Palanci. Ovog puta pilot-kopilot se nije slikao u novom postrojenju „stranog investitora“ izgrađenog javnim novcima, već u privatizacijom uništenim halama iz koje je sva vrednost isisana, a svi radnici dovedeni na ivicu egzistencije.

Vučić nije tamo došao zato što je previše zabrinut za radnike koji u toj firmi tri godine nisu dobili redovne plate. Tako obespravljenih i opljačkanih radnika i radnica ima u svakom gradu. Došao je tamo baš zato što je radnicima Goše dogorelo. Nakon tragične pogibije njihovog kolege nije im ostalo ništa drugo već da pokrenu štrajk i najave dolazak pred Vladu.

Iako su radnici gotovo svake sedmice pred Vladom, trenutak je sada ipak nešto drugačiji. Ovih dana postoji realna opasnost po vlast da se aktuelni masovni protesti koje predvodi omladina povežu sa štrajkovima i protestima radnica i radnika koji više nemaju šta da izgube.

Studenti su pružili jasnu podršku radnicima Goše a Vučić je danas, makar privremeno, uspeo da prekine tu vezu. U izjavi za Mašinu, predstavnik štrajkača iz Goše je rekao da su oni zadovoljni onim što im je premijer obećao – jednokratnu pomoć od 60000 dinara i overu zdravstvenih knjižica. Iz perspektive radnika koji su potpuno obespravljeni prihvatanje ove ponude je sasvim logičan potez – tim novcem će pokriti makar deo dugova koje imaju, platiti deo računa i imaće kakvu takvu zdravstvenu zaštitu. Međutim, upravo razlozi zbog kojih su ti ljudi prihvatili ucenu premijera su povod omladini da nastavi proteste i da ih, što je moguće više povežu sa radnicima i sindikatima.

Neupitno je da bi radnice i radnici trebalo da budu adekvatno plaćeni za svoj rad i da redovno primaju plate i budu zdravstveno osigurani. To ne bi trebalo da bude milostinja koju će dodeljivati političari na vlasti. Osim toga plate radnika i zdravstveno osiguranje bi trebalo redovno da pokriva poslodavac, dok će današnjim obećanjem Vučić još jednom iz javnog budžeta izdvojiti novac za pokrivanje troškova privatnika koji je svojim poslovanjem opljačkao radnike.

Studenti su već najavili svoju podršku protestu policijskog i vojnog sindikata. Tim povodom za Mašinu, Vlada Pavićević, potpredsednik Policijskog sindikata Srbije je rekao da je podrška njihovim protestima dobrodošla. Kao i da će oni „Poštujući slobodu izražavanja podržati svaki legitiman i legalan protest, tako ćemo podržati i studente. Ali ne bismo podržali eventualno nasilje.“. On napominje i da je sutrašnji protest šesti u nizu koji prave i da „nije vezan za izbore, ali je svakako u relaciji s javnim raspoloženjem i socijalnim zahtevima koji se mogu videti na aktuelnim protestima.“.

Jugoslav Ristić iz Saveza samostalnih sindikata Kragujevca koji je obavestio javnost o protestnim akcijama radnica firme Fori smatra da je „jako važno to što omladina kritikuje dešavanja u našem društvu koja nisu nikako u duhu demokratije i ne vode razvoju društva već služe interesu jedne male grupe ljudi.“

Jako mi se dopada što nose transparent na kome piše „Nećemo da budemo jeftina radna snaga!“, to znači da su prepoznali suštinu problema i pravac u kojem ide naše društvo – rekao je Ristić.

Studenti koji su u protestu vrlo dobro povezuju otimanje plata i penzija i smanjivanje cene rada sa povećanjem subvencija za privatnike i intezitetom eksploatacije radnica i radnika. Zato Vučić pokušava, kako preko medija tako i svojom posetom Goši, da prekine vezu radnika i studenata.

Prva prilika da se ta veza ojača je već sutra.

Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović

Prethodni članak

Socijalni zahtevi sve vidljiviji

Solidarnost pre svega

Sledeći članak