Počelo je suđenje aktivistkinji Dragani Arsić

Danas je održano pripremno ročište po tužbi suvlasnice kompanije Galens Sanje Petrić protiv Dragane Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Sanja Petrić je pokrenula tužbu protiv Dragane Arsić za pretrpljene fizičke i duševne bolove i strah, koje je, prema tužbi, Petrić doživela tokom protestne šetnje „Svi za šume – šume za sve“.

Protestnu šetnju u pitanju organizovao je Pokret Odbranimo šume Fruške gore 9. oktobra 2021. godine.

Podsećamo da je ovo samo jedno u nizu tužbi koju su Sanja Petrić i njen suprug Nebojša Petrić, takođe suvlasnik Galensa, podneli protiv Dragane Arsić i drugih novosadskih aktivista.

Kako izveštava s današnjeg ročišta Autonomija.info, tužilac je ostao pri tužbenom zahtevu za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda tužilje Sanje Petrić, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu, za šta traži nadoknadu od 800.000 dinara, dok je odbrana od suda tražila da se tužba odbaci ili odbije kao neosnovana.

Novosadski aktivisti su se okupili ispred suda u znaku podrške Dragani Arsić.

„Tužilja se nije pojavila, a javnost suđenja je bila ograničena na 5 osoba u sudnici. Iako je predat zahtev za veliku sudnicu, suđenje se održalo u maloj sudnici koja je veličine omanje kancelarije, aktivisti i građani koji su došli da pruže podršku Dragani, nisu mogli da prisustvuju suđenju i čuju konkretne razloge koje suvlasnica Galens navodi u optužnici“, saopštili su iz Ekološkog fronta Novi Sad preko Fejsbuk stranice te organizacije.

Prema pisanju Autonomija.info punomoćnica tužilje Petrić, Jelena Milanović zatražila je od suda da se pored Sanje Petrić saslušaju i dva svedoka – njen suprug, Nebojša Petrić i Milija Pavlović, kao i medicinsko veštačenje neuropsihijatra o doživljenom strahu, umanjenju životnih aktivnosti, odnosno duševnim bolovima tužilje Petrić.

Odbrana je predočila sudu da je reč o takozvanoj SLAPP tužbi, navodi Autonomija info. Takve tužbe predstavljaju zloupotrebu prava, zbog čega odbrana traži od suda da odbaci tužbu ili je odbije kao neosnovanu.

Naredno ročište na kojem će biti saslušane tužilja i tužena, zakazano je za 4. maj u 11 časova.

Kako smo ranije pisali, Pokret Odbranimo šume Fruške gore i Fruškać, udruženja koja se fokusiraju na zaštitu Fruške gore, smatraju da je cilj Galensa s tužbama pokrenutih protiv aktivista da izvrši pritisak i zastraši ove organizacije, kao i da obeshrabri ostale građane i udruženja i zataška neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja.

Ukupna vrednost tužbenih zahteva Galensa prema dva ekološka udruženja iznosi oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“.

Dragana Arsić je dobitnica BeFem nagrade za žensku ekološku borbu i odbranu šuma u 2022. godini.

A.J.

Prethodni članak

10,7 miliona evra subvencija za Teklas koji će koristiti nekadašnju lokaciju Geoksa

Panić: Reforme u zdravstvu, a ne ukidanje zdravstvenog osiguranja

Sledeći članak