Pojačani pritisci na radnike i radnice Pošte koji štrajkuju

Foto: Marko Miletić / Mašina

Radnice i radnici Pošte Srbije koji štrajkuju duže od nedelju dana suočeni su sa sve većim pritiscima kako bi prekinuli obustavu rada. Štrajkači za sada uspešno odolevaju povremenim policijskim patrolama, uručivanju radnih naloga i pretnjama suspenzijama.

Pritisci na radnike i radnice Pošte koji obustavljaju rad od prethodnog ponedeljka su povećani nakon što su u nedelju uveče odbili predlog vlade o povećanju zarada i završetku štrajka.

Prethodnih dana su se naši sagovornici i sagovornice iz Pošte žalili da rukovodioci „izdvajaju“ pojedince na koje vrše pritisak da prekinu sa obustavom rada, dok su pojedini radnici dobijali poruke koje su imale isti cilj – prekid štrajka.

Međutim, kako saznajemo od naših izvora u Pošti, u prethodna dva dana se povećao broj dolazaka policijskih patrola u pošte u kojima je obustavljen rad. Ne postoje pritužbe na ponašanje policajaca iz ovih patrola, ali velikom broju radnica i radnika dolazak policije nije ulivao poverenje već strah, dok neki nisu znali kako da postupe prilikom odgovaranja na pitanja o obustavi rada u Pošti.

Ipak, za sada najveći pritisak sa kojim su suočeni štrajkači su „radni nalozi“ koji su tokom današnjeg dana uručeni velikom broju radnika i radnica.

Uprava Pošte je prethodno donela „Odluku o obezbeđivanju procesa rada tokom otežanog funkcionisanja poštanskog saobraćaja“ na osnovu koje je sugerisano rukovodiocima pošti da za sve radnike i radnice koji su u štrajku naprave radne naloge za obavljanje određenih poslova čime bi ih primorali da prekinu štrajk.

Veliki broj radnika i radnica Pošte je odbilo da potpiše ove radne naloge, odnosno da se povinuje pritiscima rukovodstva. Kao posledica usledile su i pretnje suspenzijama – rukovodiocima pošti je sugerisano od strane uprave Pošte Srbije da radnicima koji su odbili da potpišu radne naloge uruče suspenzije.

Pritisci na štrajkače se svakodnevno pojačavaju ali za sada deluje da su radnici i radnice Pošte veoma složni i spremni da istraju do kraja u svojim zahtevima. Ukoliko nastave da deluju kolektivno imaju više šanse da odole ovim pritiscima i reše svoje probleme.

Da li će se pretnje suspenzijama ostvariti ostaje da se vidi. Međutim, pitanje je na koji način bi rukovodstvo Pošte obezbedilo normalno funkcionisanje poštanskog saobraćaja ako bi suspendovalo hiljade iskusnih radnika i radnica Pošte koji su najzaslužniji za uspešan rad Pošte?

M.M.

Prethodni članak

Levica u Srbiji – tegoban put ka zrelosti

Suspenzije u zrenjaninskoj pošti. Radnice i radnici i dalje ne odustaju od svojih zahteva

Sledeći članak