Pokrenuta kampanja za podršku radnicama i radnicima kompanije Falk Ist

Centar za politike emancipacije je u saradnji sa sindikatom Sloga u fabrici Falk Ist iz Knjaževca, pokrenuo kampanju za podršku radnicima i radnicama koji su štrajkovali za bolje uslove života i rada prethodnih dana.

Falk Ist štrajk Sloga foto: Miloš Ćirković

Pozivamo sve građane i građanke da donacijama podrže hrabre radnice i radnike Falk Ista putem platforme Donacije.rs i da zajedno pokažemo solidarnost u borbi za prava radnika i radnica, poručuju iz Centra za politike emancipacije u pisanom saopštenju.

Podsetimo, radnici i radnice kompanije Falk Ist iz Knjaževca su početkom juna stupili u štrajk zahtevajući povećanje zarada za 10%, povećanje stimulansa sa 2000 na 5000 dinara i iznos toplog obroka sa 150 na 200 dinara, o čemu je Mašina izveštavala.

Nakon 11 dana štrajk je završen skromnom, ali veoma važnom pobedom, poručuju iz Centra za politike emancipacije i podsećaju da su radnice i radnici dobili povećanje zarade za 10% i povećanje toplog obroka sa 150 na 200 dinara, dok će se o narednim povećanjima razgovarati od septembra.

„Međutim, 11 dana štrajka za radnice i radnike Falk Ista značilo je 11 dnevnica manje u obračunu junske plate, pa će neto iznos koji će primiti u julu biti umanjen za 20.000 dinara. Za zarade koje se kreću oko minimalca taj iznos je gotovo polovina primanja, a radnice i radnici Falk Ista koji godinama jedva sastavljaju kraj sa krajem nemaju ušteđevinu ili rezervne izvore prihoda kojima bi mogli da amortizuju ovaj manjak u porodičnom budžetu“ navode iz ove organizacije i pozivaju građane i građanke da pomognu kako bi se prikupila sredstva da se svima poriju barem dve dnevnice jer je suma kojoj bi se nadoknadile sve dnevnice ogromna.

Iz Centra za politike emancipacije navode da minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 40.000 dinara mesečno: „Minimalna zarada je tek nešto malo viša od statističke linije siromaštva za Srbiju koju definiše EU – SILC prag siromaštva i tri puta niža od realnih troškova života u Srbiji prema proračunu Evropske najniže plate za život. Prema zakonu o radu minimalnu zaradu moguće je isplaćivati u određenim okolnostima i ne duže od 6 meseci, međutim procena je da je ona realnost za više od 300.000 radnica i radnika u Srbiji.“ navodi se u saopštenju.

„Povećanje od 10% na minimalnu zaradu jeste skroman iznos u novčanoj vrednosti, ali važno dostignuće za budućnost radništva u Srbiji. To dostignuće radnice i radnike Falk Ista platili su sa svojih 11 dnevnica, a na nama je da pokušamo da im makar nešto od toga nadoknadimo“, zaključuju iz ove organizacije.

I.P.

Prethodni članak

Srbija bi lako mogla da se nađe među zemljama čija je spremnost da se obračunaju sa trgovinom ljudima na najnižem nivou, upozoravaju iz Astre

Borbi za bolji položaj tehničkog osoblja u vrtićima nakon sindikata priključuju se i roditelji

Sledeći članak