Pokretanje video arhiva o privatizaciji i radničkim borbama na prostoru bivše Jugoslavije

Kino klub Barut pokreće otvoreni i javno dostupni online arhiv video materijala o privatizaciji i radničkim borbama na prostoru bivše Jugoslavije.

Pokretanje arhiva je najavio Tadej Kurepa, član kolektiva KK Barut na online tribini „Kulturno pamćenje društvenih borbi“, koja je održana 18. decembra 2020. u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Online arhiv koji stvaramo će na jednom mestu sakupiti svedočanstva i snimke o privatizaciji, organizovanim radničkim akcijama, štrajkovima, kao i intervjue i video materijale o sličnim povezanim događajima, najavio je Kurepa.

KK Barut poziva sve koji imaju video materijale o privatizaciji i radničkim borbama, učesnike i svedoke ovih događaja, pojedince i kolektive, sindikate, aktiviste i aktivističke grupe, filmske i medijske radnike, kino klubove, arhive i sve zainteresovane da se jave i daju svoj doprinos stvaranju ovog važnog video arhiva.

Zainteresovani mogu kontaktirati KK Barut mejlom na kinobarut@gmail.com ili preko FB stranice Kino klub Barut.

Ovaj projekat vodi istraživačica Marija Zurnić koja je govoreći o motivaciji KK Barut istakla:

Cilj nam je da ovim arhivom povežemo iskustva savremene istorije sa društvenim previranjima bliske budućnosti i tako pružimo podršku društvenim pokretima i inicijativama u artikulisanju otpora neoliberalnom prekrajanju svetske i regionalne stvarnosti.

Arhiv će, kao važan resurs za istraživanje i edukaciju, biti javno dostupan na Internetu i besplatan za korišćenje.

M.M.

Prethodni članak

„Nema besplatnog ručka“ za gladnu decu širom sveta

Konferencija CRTE: urušena demokratija u Srbiji, a opozicija neorganizovana

Sledeći članak