Policija je sprečila predstavnike asocijacije „Nezavisna kulturna scena Srbije“ da obave uvid u prošlogodišnju konkursnu dokumentaciju

Policija u Sekretarijatu; Isečak iz videa NKSS-a
Policija u Sekretarijatu; Isečak iz videa NKSS-a

Policija je sprečila predstavnike asocijacije „Nezavisna kulturna scena Srbije“ da obave uvid u prošlogodišnju konkursnu dokumentaciju u prostorijama Sekretarijata za kulturu grada Beograda gde su došli po pozivu te institucije.

Predstavnicima i predstavnicama NKSS-a je prvobitno od strane Sekretarijata zakazan termin uvida u prošlogodišnju konkursnu dokumentaciju koji im je odobren po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja. Nakon prvog pozitivnog odgovora, stigao je još jedan dopis od Sekretarijata u kojem se pod izgovorom obima dokumentacije i posla te potencijalnim ugrožavanjem rada institucije, odluka o uvidu odlaže do daljnjeg. Ipak, predstavnici i predstavnice NKSS-a su odlučili da se pojave u prvobitno zakazanom terminu te usmeno dobiju pojašnjenja od nadležnih.

Umesto bilo kakvog odgovora, nakon sat i po vremena koliko su predstavnici NKSS-a proveli u kancelariji Sekretarijata, a po isteku radnog vremena, nadležni su pozvali policiju, koja je nakon legitimisanja ispratila prisutne iz zgrade.

Predstavnici NKSS-a u Sekretarijatu; Foto: Luka Knežević Strika
Predstavnici NKSS-a u Sekretarijatu; Foto: Luka Knežević Strika

Kako se navodi u saopštenju koje je izdao NKSS, naredni korak koji će ova asocijacija preduzeti je pokretanje postupka pri Upravnom inspektoratu kako bi se utvrdila odgovornost za kršenje zakonske procedure i utvrdile sve neregularnosti u vezi sa rezultatima godišnjeg konkursa za kulturu za 2017. godinu.

Od kraja marta, kada su izašli rezultati konkursa za sufinansiranje projekata kulture u Beogradu, ova asocijacija, zajedno sa drugim organizacijama, pojedincima i pojedinkama s kulturne scene, otvara pitanje regularnosti konkursa. Između ostalog traži se i smena beogradske sekretarke za kulturu.

Prethodni članak

Oružari odbijaju privatizaciju fabrike – nastavljaju sa štrajkačkim aktivnostima

Zašto Vučić ne mora da izgovara reč „ustaša“

Sledeći članak