Poštanski radnik iz Srbije brzo napustio posao u Pošti Slovenije

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

Nakon što se suočio s tim da se posao i uslovi rada razlikuju od onoga što oglašeno od strane poslodavca, poštanski radnik iz Srbije je odlučio da napusti posao u Pošti Slovenije.

U izjavi za RTV Sloveniju, ovaj radnik navodi da su mu mesečna primanja bila jednaka slovenačkom minimalcu. Kada se od toga odbije 120 evra za plaćanje smeštaja koji obezbeđuje poslodavac, ostaje mu manje od 500 evra. Obim posla je zahtevao da radi prekovremeno, za šta nije bio plaćen.

U Sloveniju je došao sa saznanjem da će raditi u skladištu logističkog centra gde će biti dodatno plaćen za noćni rad, međutim ubrzo su ga premestili na mesto pismonoše u Ljubljani, bez da poznaje slovenački jezik.

Obavljao sam sve osim preporučenih pošiljaka, koje su isporučivali slovenačke kolege – izjavio je za RTV Sloveniju.

Prema pisanju medija u Srbiji, Nacionalna služba za zapošljavanje je prošlog leta oglasila poslove u Pošti Slovenije.

Sinidkat u Sloveniji je još ranije kritikovao nameru Pošte Slovenije da zapošljava poštare iz inostranstva bez zahteva poznavanja slovenačkog jezika, budući da je zakonska obaveza da se sa klijentom komunicira na slovenačkom jeziku.

Prema Saši Gržiniću iz Unije poštanskih radnika Slovenije, upitno je da li je ova zabrana da poštar koji ne govori slovenački ne isporučuje preporučene pošiljke dovoljna kako bi se izbegle odredbe Zakona koje zahtevaju da se kontakt sa strankama obavlja na slovenačkom jeziku.

Radna migracija iz Srbije ka zemljama EU ne jenjava a Slovenija je među popularnim odredištima.

Dok je ovaj radnik iz Srbije bio u mogućnosti da napusti slovenačkog poslodavca koji ne ispunjava svoje obaveze, oni koji budu odlazili na rad u tu zemlju u buduće možda neće imati tu mogućnost. Sporazum o zapošljavanju Građana Republike Srbije u Republici Slovenije koja čeka na ratifikaciju od strane Skupštine će praktičo sprečavati radnike da promene poslodavca u prvih godinu dana bez obzira na loše uslove.

Iako je ministar za rad Zoran Đorđević izjavio da će se tim sporazumom izjednačiti prava srpskih radnika sa pravima građanima Slovenije, redakcija Mašine jo došla do saznanja da će dotični sporazum dovesti do pogoršanja položaja radnika iz Srbije u Sloveniji.

U komentarima na članak objavljen na RTV Sloveniji možemo pročitati i sledeće:

Ja sam taj delavec koji je napustio Poštu Slovenije. Najveći problem u ovoj priči je to što Pošta Slovenije u Srbiji, a verovatno i u BiH oglašava lažne konkurse, konkurse na kojima nudi jedan posao sa određenom platom, a po dolasku u Sloveniju nudi drugi posao i drugu platu. Da su objavili ovakav konkurs ‘Potrebni su nam fizički radnici za posao na terenu, spremni da rade prekovremeno bez plaćanja za prekovremene sate. Plata zakonski minimalac’, onda bi im se javile osobe koje su spremne da rade pod takvim uslovima i tu nema nikakvih problema, pristao si prijatelju na takve uslove i ko ti je kriv, ali ovde se radi o dovođenju ljudi u zabludu.

Prethodni članak

MMF nas čuva – čega da se bojimo?

Budućnost sindikata: šta je moguće uraditi

Sledeći članak